Blauwbaard


Eigenlijk is 'Geddy Lee's Big Beautiful Book of Bass' best een raar boek. In elk geval klopt de titel niet. Want het is een 'Big Book of Geddy Lee's Beautiful Basses'. Meneer Lee (bassist en zanger van Rush) heeft een collectie van 160 bassen en daarvan staan allemaal foto's in het boek

Dat geeft het iets exibitionistisch.

Plus.. ik ben een speler. Instrumenten zijn om op te spelen. Ik heb een aantal bassen, maar mijn bassen zijn allemaal wezenlijk verschillend. Verschillend van karakter en geluid. Om mij mogelijkheden te geven met spelen.

Wat moet iemand met een boel ongeveer dezelfde rode bassen?

Ik meen het, het doet echt een beetje pijn om zo'n eerste bas, die duidelijk een heel 'bespeeld leven' heeft gehad en die dus duidelijk heel veel voor iemand betekend heeft, in zo'n rij te zien. Geen leven meer. Een nummer. Bijna als een lijk in de kast van Blauwbaard.

Maar goed.

Verder staan er nog twee bassen in waar een Mondo Leonisch verhaal aan zit.

De zwarte Rickenbacker van Geddy Lee zelf.

En:

The Bass of Doom.

En ontbreekt er een belangrijke bas en het verhaal van de bijbehorende bassist (die maar een basgitaar heeft by the way), als je het mij vraagt.

De blauwe bas van Herbie Flowers.