Meesterklas Vertellen

Let op: De Meesterklas Vertellen van 24 maart is vol gereserveerd. Dus je kunt hoogstens nog op een soort wachtlijst. Op 14 april is nog gewoon plaats.

Ik blijk een soort van geboren verteller te zijn. Toen ik 5 was vertelde ik in elk geval al honderduit tegen de andere kleuters, volgens een observatie die een leerling kleuterjuf toen van mij gemaakt heeft.

Mensen zeggen vaak dat ik dat goed kan. En als zij dat zeggen dan is dat zo. Want het publiek is de enige graadmeter voor een verteller.

Zo werd het vertellen van het verhaal 'De Schat van Mondo Leone' (met als subtitel 'De reis van de held') twee maanden geleden gemiddeld met een 9,2 beoordeeld door de deelnemers van een klein congres:

Maar liefst tien tienen.

Dit is geen opscheppen. Zoals Muhammad Ali zei: 'It ain't braggin' if you can back it up'. Ik zie en zeg het meer vol verwondering.

Tijdens een leven lang ware verhalen vertellen (met soms grote gevolgen, zoals een groot gat in Duitsland, of een zoekactie van de genie in een bos in Baarn) zijn mij een aantal dingen opgevallen. Ik heb gezien, gevoeld en geleerd hoe het werkt. En uiteraard hoe het niet werkt. En dat ga ik delen in een meesterklas. Want er kan niet genoeg goed verteld worden.

Ik ga open huis houden in het bouwwerk van het verhaal.

Tijdens 'De Schat van Mondo Leone' in Pandora (ik wijs aan op een oud schilderij aan waar mijn advocaten - ik had drie advocaten meegesleurd het verhaal in - hun kantoor hebben) - foto: Peter Menninga

Ik zal eerst mijn ijzersterkste verhaal (De Schat van Mondo Leone, dat van die 9,2 dus) vertellen en het daarna uit elkaar halen. Ik zal de constructie laten zien, maar ook de krachten die spelen tijdens het vertellen zelf. Ik ben nu ook al weken bezig met het schrijven van een 'syllabus'. Een soort kookboek. Met basiskennis. En voortgeschreden inzichten. Voor mensen die dat willen heb ik dan een eerste versie. Zo heb ik zelf ook een stok achter de deur.

Work in progress

Een zondagmiddag lang. Op 24 februari. We beginnen om 14:00 uur en gaan om 17:00 aan de borrel. In het Hoofdgebouw van het Instituut voor Verwondering.

Omdat het de eerste keer is en omdat het kookboek dan nog niet af zal zijn wil ik het extra goedkoop doen. Ik hoop uiteraard dan ook opmerkingen over het kookboek te krijgen zodat we het samen beter kunnen maken.

Dus ik doe het met de 'gelijk oversteken filosofie'. Hierbij is mijn uurprijs jouw netto uurloon. Gemeten naar netto modaal uurloon, dat is 12,50. Dus positioneer jezelf ten opzichte van modaal en dat is ons verdiende loon. Maar dit duurt wel 3 uur. Dus drie uurlonen. En voor de syllabus een uurtje extra.

Reserveren gaat door een email te sturen naar: info@instituutvoorverwondering.nl