Loterijman en de steen

De steen is af


De gedenksteen voor de vermoorde en vervolgens vergeten man: Arnold / Aäron Loterijman.

Deze steen is gecrowdfund. Mensen hebben geld gegeven bij voorstellingen (Het lot van Loterijman). Sommige mensen hebben (voor 100 euro per stuk) letters gedoneerd. Zo hebben we de 3000 euro bij elkaar gekregen.

De eerste A heb ik 'gezegd', de L is geschonken door Jean-Marc van Tol, de T door Iris Tromp. De tweede A kwam van Peter Frey. De derde A van de familie Awater-Afman, De R en de N van Raimond Giard. De E door mevrouw Stolwijk. De L van Edward de Vries Lentsch. De Historische Kring Baerne doneerde een willekeurige letter, de familie Van der Veegt-Visser de laatste 5.

De gemeente Baarn heeft zorg gedragen voor de plaatsing.

In het bos


Het hele project van de steen komt voort uit mijn gastconservatorschap van het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. Terwijl ik op onderzoek ging naar de ware toedracht van een zoekaktie naar een schat die de Nederlandse regering heeft gedaan in 1960 in het Baarnse Bos vond ik een vergeten moord.

Niks in het bos, of in Baarn, herinnert aan deze moord. Met de steen proberen we daar verandering in te brengen. Ook probeer ik met liedjes en verhalen deze 'doodgezwegen' man: Arnold / Aäron Loterijman weer een beetje 'tot leven te zingen'.

Bij het kruis van van Kempen


In juli 2016 hebben we met een peloton van de genie (geholpen door scoutinggroep Ernst van Kempen) gezocht naar sporen van de moord en de door de moordenaar begraven schat. Zie voor meer informatie de pagina: verhaal.

Op de voorgrond zie het kruis dat hoort bij het gedenkteken voor (de in Baarn in elk geval redelijk bekende moord op) de jonge verzetsman Ernst van Kempen. Zoals gezegd herinnert er aan de andere moord, die op Arnold / Aäron Loterijman, niks. Dat moet ongeveer daar waar de man met de detector over zijn schouder staat zijn geweest. Dacht ik toen deze foto gemaakt werd maar nee, het is verder naar links op deze foto, blijkt uit de reconstructie die we hebben gemaakt.