HaakjeFoto: Peter de Ronde

Ik heb een hele geschiedenis van details die mij in het oog gesprongen zijn en haakjes waaraan ik ben blijven hangen. Details en haakjes zijn plekken die grip bieden. Waardoor je iets ongrijpbaars als een verhaal bijvoorbeeld, vast kunt pakken.

Ze zijn misschien klein van stuk maar niet van betekenis.

Op de achtergrond van de foto van mij in mijn werkruimte zie je een schilderij. Dit heb ik ooit gekregen van de schilder. Ik heb het al heel lang.

Het sierde de voorkant van een CD die we samen gemaakt hebben.

Na een hopeloos uit de hand gelopen discussie over kunst (en daarna onze relatie en daarna ging het boem) zijn de kunstschilder en ik uit elkaar gedreven. Veel verder dan mij lief is.

Door koppigheid aan beide zijden komen wij maar niet dichter bij elkaar. Dat vind ik stom. Maar ik blijf net zo goed koppig. Plus hoe pak je zoiets aan? Alles zit zo op slot. Is zo beladen.

Dit zat muurvast... totdat ik, voor de tweede keer, de documentaire 'Senna' zag. Onlangs op TV.

Het was me de eerste keer niet opgevallen - wat me tegenvalt van mezelf - maar vlak voor het moment in de film waar Senna verongelukt, gebeurt er nog een vreselijk ongeluk.

En ik denk... verrek, dat beeld ken ik!

Heel goed zelfs.


De crash van Martin Donnelly tijdens de Formule 1 training in Jerez in 1990...

Martin Donnelly blijkt deze enorme crash wonder boven wonder overleefd te hebben.

Dus toen heb ik in een opwelling Donnelly een email gestuurd. Met de vraag of hij geïnteresseerd is. Waarop hij direct antwoord met de vraag: Wat kost het?

Die vraag had ik kunnen zien komen, maar daar had ik toch maar mooi niet over nagedacht.

Ziedaar.

Een mooie aanleiding voor een gesprek met de maker. Hij heeft het mij dan wel gegeven, maar ik vind eigenlijk dat het nog steeds gewoon van hem is.

Dat gesprek heeft plaatsgevonden! Hèhè. Twee ezels zijn weer 'on speaking terms'.

Uiteindelijk is Donnelly niet geïnteresseerd in ons voorstel. Maar dat doet er niet toe. Het detail was een ingang naar hem. Zijn reactie was het haakje waarmee het slot waarvan de sleutel kwijt was opengepeuterd kon worden.

En het schilderij blijkt over twee crashes te gaan. Die allebei overleefd zijn.