WELKOM


Foto: Diederick Bulstra
Filmmaker, muzikant maar vooral geboren verteller Leon Giesen kan als geen ander stilstaan bij zaken waar de meeste mensen, op het eerste gezicht totaal terecht, straal aan voorbij lopen. Hij daarentegen gaat op onderzoek en ontdekt de wonderlijkste dingen. Die deelt hij weer in Mondo Leone (De Wereld van Leon). Een even vanzelfsprekende als unieke combinatie van film, muziek en natuurlijk verhaal.
Tijdens het EK voetbal ging het over 'totaalvoetbal'. En ineens viel een kwartje. Wat Mondo Leone doet is eigenlijk... 


Beeld, muziek en tekst kunnen verschillende rollen hebben en ondersteunen elkaar, alles ten dienste van het verhaal.

Vrij naar wikipedia over totaalvoetbal:

Voor totaalverhaal is het belangrijk dat vertellers ook muziek kunnen maken en visueel sterk zijn, dat beeld ook inhoudelijk en muzikaal ingezet wordt, en er ook research en veldwerk verricht wordt. Om totaalverhaal te kunnen toepassen moeten spelers beschikken over een zeer goede techniek en inzicht; het systeem moet doeltreffend zijn en ook mooi zijn om naar te kijken.

Nou, klopt. Behalve dat ikzelf mijn gitaartechniek nou niet 'zeer goed' zou noemen.


Foto: Samuel van Leeuwen

Aan het vertellen (met filmmuziek) zingen (met gitaarbegeleiding) en spelen met beeld op verschillende manieren (van documentaire tot clip-achtig) tijdens een symposium in Beeld & Geluid. 

Tussen Utrecht en Den Bosch is het zogenaamde 'Hendrix Huisje' te zien.


Daar heb ik lang geleden een muziekfilmpje over gemaakt, waarin ik onder andere ook uitleg waar het te zien is.

Het huisje kwam in de tussentijd op instorten te staan en was bijna niet meer te zien vanuit het spoor omdat er zoveel begroeiing was gekomen..


Maar nu is het van de ondergang gered en is het zicht weer vrijgemaakt. Met medewerking van de boer, de gemeente, een aannemer, ProRail en leden van Club Mondo Leone. En met geld van de windmolen.

TOTAALVERHAAL

Op deze site is veel vinden. Te beginnen met wat mijn kleuterjuf ooit over mij gezegd heeft.
CLUB MONDO LEONE

Lidmaatschap is gratis en verplicht tot niks. 
Maar voor bijeenkomsten in het Hoofdgebouw van het Instituut voor Verwondering en echt bijzondere projecten zoals de Moby Dick Leesclub worden alleen clubleden uitgenodigd.

Stuur een mail naar club@mondoleone.nlO, ja... het grote voordeel van best onbekend zijn en die even vanzelfsprekende als unieke vorm hebben is dat mensen die Mondo Leone voor het eerst zien steeds weer totaal verrast zijn. Wat hun leeftijd ook is. Verwondering en nieuwsgierigheid zijn tijdloos. 


Foto: Pim Ras / AD

Hoe het precies werkt probeer ik tegenwoordig niet meer uit te leggen. Mensen kunnen zich er toch niks bij voorstellen. Blijkt. Dat is weer een nadeel van een unieke vorm hebben. Ik hou het bij 'een verteller die alle middelen gebruikt die hem ter beschikking staan'. En sinds kort dus: Totaalverhaal.

Verhalen over (en voorbeelden van) op avontuur gaan, op zoek naar schoonheid in de wereld van alledag blijken meer en meer weerklank te vinden. Juist nu. In deze tijd waarin we eens goed moeten kijken naar wat we eigenlijk doen. Waarin we soms ver weg op zoek zijn naar iets wat recht voor onze neus blijkt te liggen. Maar daarvoor moet je wel goed kijken.


Foto: Marcel PrinsNa twee windstille Corona jaren - en een jaartje nasleep - is Mondo Leone weer 'in het wild' te zien.

En wel op allerlei plekken. Bijvoorbeeld op mijn eigen plek in Utrecht: Het Hoofdgebouw van het Instituut voor Verwondering. Ook af te huren voor kleine groepen (tot 30 man).

Daar waar mijn werk vroeger als 'theater' werd gezien en dan ook voornamelijk te zien was in theaters en schouwburgen, ervaren mensen mijn recentere verhalen en verslagen van zoektochten als 'inspirerend'. Dat betekent dat ik overal op kan duiken. Besloten optredens en dat zijn tegenwoordig verreweg de meeste, zijn niet te vinden in de agenda. Congres, seminar, festival, theater, huiskamer: Mondo Leone - info@mondoleone.nlDie Corona jaren hebben wel tot verrassende inzichten en nieuwe manieren van vertellen geleid (zoals de Quarantaine Club en de Moby Dick Leesclub). Zie bijvoorbeeld 'Projecten'.