WELKOM


Foto: Diederick Bulstra

Laatst dacht ik, als ik kort zou moeten zeggen wat ik eigenlijk ben, dan is dat een detective met gitaar.

Of een troubadour met een schop.

Of een verteller met eigen bouwhekdoeken:


Ik weet niet hoeveel vertellers met eigen bouwhekdoeken jij kent, maar ik ben er een.Filmmaker, muzikant maar vooral geboren verteller Leon Giesen kan als geen ander stilstaan bij zaken waar de meeste mensen, op het eerste gezicht totaal terecht, straal aan voorbij lopen. Hij daarentegen gaat op onderzoek en ontdekt de wonderlijkste dingen. Die deelt hij weer in Mondo Leone (De Wereld van Leon). Een even vanzelfsprekende als unieke combinatie van film, muziek en natuurlijk verhaal.Zo, dat was de promo-tekst, voor mensen die even snel willen weten wat Mondo Leone is en dan door moeten.

Mensen die tijd hebben kunnen op deze site veel vinden. Te beginnen met wat mijn kleuterjuf ooit over mij gezegd heeft.
CLUB MONDO LEONE

Lidmaatschap is gratis en verplicht tot niks. 
Maar voor bijeenkomsten in het Hoofdgebouw van het Instituut voor Verwondering en echt bijzondere projecten zoals de Moby Dick Leesclub worden alleen clubleden uitgenodigd.

Stuur een mail naar club@mondoleone.nlO, ja... het grote voordeel van best onbekend zijn en die even vanzelfsprekende als unieke vorm hebben is dat mensen die Mondo Leone voor het eerst zien steeds weer totaal verrast zijn. Wat hun leeftijd ook is. Verwondering en nieuwsgierigheid zijn tijdloos. 


Foto: Pim Ras / AD

Hoe het precies werkt probeer ik tegenwoordig niet meer uit te leggen. Mensen kunnen zich er toch niks bij voorstellen. Blijkt. Dat is weer een nadeel van een unieke vorm hebben. Ik hou het bij 'een verteller die alle middelen gebruikt die hem ter beschikking staan'. 

Verhalen over (en voorbeelden van) op avontuur gaan, op zoek naar schoonheid in de wereld van alledag blijken meer en meer weerklank te vinden. Juist nu. In deze tijd waarin we eens goed moeten kijken naar wat we eigenlijk doen. Waarin we soms ver weg op zoek zijn naar iets wat recht voor onze neus blijkt te liggen. Maar daarvoor moet je wel goed kijken.


Foto: Marcel PrinsNa twee windstille Corona jaren - en een jaartje nasleep - is Mondo Leone weer 'in het wild' te zien.

En wel op allerlei plekken. Bijvoorbeeld op mijn eigen plek in Utrecht: Het Hoofdgebouw van het Instituut voor Verwondering. Ook af te huren voor kleine groepen (tot 30 man).

Daar waar mijn werk vroeger als 'theater' werd gezien en dan ook voornamelijk te zien was in theaters en schouwburgen, ervaren mensen mijn recentere verhalen en verslagen van zoektochten als 'inspirerend'. Dat betekent dat ik overal op kan duiken. Besloten optredens en dat zijn tegenwoordig verreweg de meeste, zijn niet te vinden in de agenda. Congres, seminar, festival, theater, huiskamer: Mondo Leone - info@mondoleone.nlDie Corona jaren hebben wel tot verrassende inzichten en nieuwe manieren van vertellen geleid (zoals de Quarantaine Club en de Moby Dick Leesclub). Zie bijvoorbeeld 'Projecten'.