WelkomFilmmaker, muzikant maar vooral geboren verteller Leon Giesen kan als geen ander stilstaan bij zaken waar de meeste mensen, op het eerste gezicht totaal terecht, straal aan voorbij lopen. Hij daarentegen gaat op onderzoek en ontdekt de wonderlijkste dingen. Die deelt hij weer in Mondo Leone (De Wereld van Leon). Een even vanzelfsprekende als unieke combinatie van film, muziek en natuurlijk verhaal.


Zo, dat was de promo tekst, voor mensen die even snel willen weten wat Mondo Leone is en dan door moeten. Voor de mensen die nieuwsgieriger zijn...


Welkom op de Mondo Leone site.

'Mondo Leone' betekent 'De wereld van Leon' en is de verzamelnaam voor mijn, Leon dus, werk.

Foto: Angelique Swinkels - 's Hertogenbosch

Dit ben ik, aan het vertellen. Een belangrijk onderdeel van wat ik doe. Het blijft lastig om in een woord te zeggen wat het eigenlijk is dat ik doe. Ik denk dat ik eigenlijk een soort verbindingsman ben. Ik breng verbindingen, verbanden en verbonden tot stand. Van heel klein: muziek, film en verhaal tot een nieuw geheel gesmeed (van huiskamer tot het Hoofdgebouw van het Instituut voor Verwondering), tot best groot en hartstikke tastbaar.


Mondo Leone is, de naam zegt het al, een wereld op zich. Live deel uit maken van die wereld is het leukst. Op internet is dit de plek waar je het dichtste bij komt. Ik doe nauwelijks aan facebook, youtube, twitter of iets anders. Te vluchtig en hap snap voor waar het mij om gaat. En teveel ruis in de omgeving. Mooie dingen verdienen ruimte en aandacht.


Je zou deze site kunnen zien als de digitale variant van een in elkaar geknutseld schuurtje zoals op deze foto (dit is trouwens niet zomaar een schuurtje, de foto overigens ook niet). Met gereedschappen, handige zaken in kastjes en potjes, gevonden voorwerpen en geheime bergplaatsen. Het is allemaal even zoeken. En als dat niks voor je is, als je niet nieuwsgierig bent en bereid om op onderzoek te gaan, dan is Mondo Leone niks voor jou.

Mocht je direct de site op willen dan moet je op de rode knoppen hierboven (of op je mobiel naar het menu gaan en) klikken, je gaat het vanzelf snappen. Vooral DAGBOEK is een aanrader, daar is vaak iets nieuws te vinden. Vandaar dat je er ook direct vanaf de mondoleone.nl pagina heen kunt.

Tip: als er een plaatje op de mondoleone.nl pagina staat dat je nog niet eerder gezien hebt, is er iets nieuws te vinden in het dagboek.

Als je op de geheime plekken wil komen moet je lid worden (kost niks en verplicht tot niks). Als lid word je ook op de hoogte gehouden van en uitgenodigd voor bijzondere bijeenkomsten, projecten of uitprobeersels. Het is zo dat wij Club Mondo Leone een paar jaar geleden hebben 'opgeschoond'. Als je lid wilde blijven moest je je opnieuw aanmelden. Dat hebben best wat mensen gemist, blijkt. Dus als je denkt dat je lid bent en al lang niks gehoord hebt, dan ligt dat daar aan. Lid worden kan onder aan deze pagina of door een mailtje te sturen naar club@mondoleone.nl.


NIEUWS EN STAND VAN ZAKEN


MEESTERKLAS VERTELLEN

Een soort grote verhalen vertel show. Waarbij ik mijn mooiste verhaal (De Schat van Mondo Leone) vertel en waarna ik vervolgens het verhaal en de verteller 'uit elkaar haal'. Heb er een aantal gedaan in het Hoofdgebouw van het Instituut voor Verwondering. Maar doe ze ook op lokatie.


KEYNOTE SPEAKER

Meer en meer vinden Mondo Leone's verbindende verhalen gehoor bij mensen in / van / betrokken bij (nadenken over) organisaties en / of verandering (zo dat zijn een boel haakjes). Ze blijken prikkelende en grappige, spannende of ontroerende metaforen te zijn voor processen die in organisaties spelen, of belichten zaken waarnaar verlangd wordt.

Foto: David Jagersma. Op het NIBUD congres 2019 (met als thema: Geld en Gedrag) met 'De Schat van Mondo Leone': de droom van een verhalenverteller, maar de nachtmerrie van een budgetbewaker.

Sinds kort ben ik ook te vinden en te boeken op Het Grootste Kennisplatform van Nederland. Maar het kan natuurlijk ook rechtstreeks via info@mondoleone.nl


VERTICALE REIS


Tien dagen lang stond ik met een ultrakorte maar extra speciale voorstelling op 'Het leukste reisje van Nederland', een festival dat plaatsvond van 22 juni tot en met 1 juli 2018 in het Spoorwegmuseum in Utrecht.


ONDERZOEK

Als het rustig is op deze site, is er een grote kans dat ik bezig ben met onderzoek. Dat kan gewoon om de hoek zijn, of in mijn hoofd, of in archieven of zoals je hier ziet in het bos. Deze lopende onderzoeken hang ik in de prille stadia niemand aan de neus, dus daar kun je op deze site niet zo veel van zien. Maar geloof maar dat ze plaats vinden.


HUISKAMEROPTREDENS

Ik speel nog steeds graag en vaak in huiskamers, ik vermeld deze optredens over het algemeen niet in het agenda gedeelte van deze site omdat ze niet vrij toegankelijk zijn. Als je geïnteresseerd bent in een inspirerend samenzijn in je eigen huiskamer of op je werk of waar dan ook: info@mondoleone.nl


HET LOT VAN LOTERIJMAN

Het project 'Het lot van Loterijman' is op 25 april 2018 afgerond met de onthulling van de gedenksteen voor de vergeten man Arnold / Aäron Loterijman in het Baarnsche Bos, op de plek waar hij op de valreep van de oorlog vermoord is.

De vertellingenreeks eindigde op 5 mei in Walhalla in Rotterdam.


Meer informatie over dit hele project vind je hier.

Het is de bedoeling dat het verhaal ook in de toekomst verteld wordt.


DOCENT NIEUWSGIERIGHEID

Al jaren ben ik van tijd tot tijd gastdocent of 'sidekick' op diverse kunstacademies. Maar eindelijk weet ik wat voor vak ik geef: Nieuwsgierigheid!

Mondo Leone en het Instituut voor Verwondering zijn vooral een pleidooi voor een houding: open en oprecht nieuwsgierig zijn. Maar dat niet alleen. Het wordt pas leuk als je je fascinaties achterna jaagt. Als je op avontuur gaat in de wereld van alledag. Dus als je ook handelt op basis van die nieuwsgierigheid.

Daar zul je op deze site ook veel voorbeelden van vinden.


VERHALEN VERTALEN

Samen met trainer en coach Remko Sietsma van Outing Holland heb ik iets nieuws bedacht. Het heet 'Verhalen Vertalen'. Hierbij ben ik de verteller en Remko de vertaler. Mondo Leone's verhalen openen deuren in de hoofden en harten van mensen. Samen met Remko gaan deze mensen kijken wat er achter die deuren te vinden is. Vrolijk makend, inspirerend én leerzaam.


MEER OVER MONDO LEONE


Kleine Leon

Als kind, op een stoel, aan het woord

Tijdens huiskameroptreden

Nu, op een stoel, zingend en vertellend met gitaar en beeld, in dit geval over beschilderde plakjes kauwgum op de stoep in Londen - foto: Aad van Vliet

Reactie naar aanleiding van optreden: Ontroerend en klein en zo groot tegelijk!

Met de mannen van de genie

Als 'bevelvoerend documentairemaker' tussen een peloton van de genie dat voor een nieuw Mondo Leone verhaal een stuk bos uitgekamd heeft


VERWONDERINGEN, ONDERZOEK EN VERHAAL


Verwondering: Mensen zeggen vaak dat ze vinden dat ik anders kijk. Dat weet ik niet. Ik vind dat ik gewoon kijk. Al weet ik niet hoe 'andere gewone mensen' kijken. Maar ik weet wel dat ik vaak bij dingen stil sta waar anderen aan voorbij lopen.

Naar aanleiding van Mondo Leone's Hendrix Huisje muziek-film-verhaaltje zei iemand tegen mij: 'Dat heb ik nou ook! Dat ik iets moois zie vanuit de trein. Alleen jij stapt uit en ik stap niet uit... waarom stap ik eigenlijk niet uit?'

Graven met rechtsbijstand

Onderzoek: Als mij iets opvalt... als ik een 'haakje' of een veelzeggend detail zie en daar een verhaal achter vermoed dan ga ik daar achteraan. En ik kan daarbij heel ver gaan. Liedjes- en documentairemakers weten namelijk dat verhalen zich vaak schuilhouden achter details. En ik ben allebei. Maar het meest van alles ben ik denk ik een verteller.

Laatst kreeg ik een modern compliment. Een studente van de pabo in Utrecht zei na afloop van een verhaal dat ik verteld had: ‘Het is nog nooit voorgekomen, maar ik heb anderhalf uur niet op mijn telefoon gekeken’.

Verhaal: Ik geloof dat je kunt stellen dat ik een geboren verteller ben. Al herinner ik mij mijn vroegste tijd natuurlijk niet zo goed. En duurde het na de geboorte een tijd voor ik kon praten. Maar een leerling kleuterjuf heeft wel, lang lang geleden, een observatie van mij gemaakt als vijfjarige. En toen bleek ik honderduit te vertellen. Tegen iedereen. En ademloos te luisteren als er een verhaal verteld werd. Die observatie bestaat echt, Mondo Leone doet niet aan fictie en vind je hier. En er is eigenlijk niks veranderd met het klimmen van de jaren.

Ik vertel graag, op mijn eigen manier (waarbij ik alle middelen gebruik die mij ter beschikking staan, zoals film en muziek) over avonturen in de wereld van alledag. De ervaring leert dat mensen dat inspirerend vinden en er vrolijk van worden. En ik hoop dan ook dat dit hen aanzet om zelf op hun beurt ook vol verwondering rond te kijken in hun dagelijkse leven en buiten de gebaande paden te gaan. Dat is namelijk echt heel leuk. Er gebeurt altijd wat.

En zo ken ik ook iemand die een keer met de trein van Utrecht naar Den Bosch is gegaan, terwijl hij daar niks te zoeken had. Hij wilde weten of bovenstaand Hendrix Huisje verhaal echt klopt. Dat klopt zeker. Links gaan zitten in de trein en dan zie je het... 10 tellen na het viaduct onder Zaltbommel.

Foto: Peter de Ronde

Maar Mondo Leone is evengoed ook gewoon liedje-liedjes maken met je voeten in de Somme.

Met de voeten in de Somme

Dan nog even wat ik niet ben. Ik ben geen reguliere muzikant, geen gewone documentaire- of theatermaker en al helemaal geen klassieke schatgraver. Ook al ken ik die werelden wel van dichtbij. Ik ben al die dingen in zekere zin wel geweest.


NOG EVEN OVER DE KNOPPEN BOVENAAN DE SITE, MOCHT JE ER NOG NIET OP GEDRUKT HEBBEN


'Mondo Leone' Zoals gezegd de Wereld van Leon en de verzamelnaam voor mijn werk. Dus daar valt ook deze site onder. Mondo Leone's handelsmerk is de vanzelfsprekende mix van verhalen, beeld en muziek waar 'miniatuurtjes' van geknutseld zijn. Vooral bedoeld om live te genieten. Als een soort eenmansbandje, maar dan heel anders. Voor informatie en boekingen (van huiskamer tot Lowlands en alles er tussen in - zoals gastlessen, lezingen of het vertellen van inspirerende verhalen): info@mondoleone.nl

'Dagboek' lijkt me duidelijk.

'Instituut voor Verwondering' is een soort experimentele kijkschool (niet te serieus hoor, het is vooral de bedoeling dat mensen met veel plezier de wereld in te gaan kijken). Speelt zich op internet (als een soort inner circle) af en in het Hoofdgebouw van het Instituut voor Verwondering. De online kijkschool ligt nu stil (zal weer open gaan als er een verhaal 'mee te beleven is') maar deelt wel een aantal inzichten op deze site.

'Verhalenbouw' is de noemer voor grotere Mondo Leone projecten waarbij er ook daadwerkelijk zaken tot stand gebracht worden. Waarbij het gaat om woorden én daden. Hier is niks miniatuurs aan. Projecten zoals mijn gastconservatorschap bij het Nationaal Militair Museum. Of 'De Schat van Mondo Leone' waarbij we met steun van zo'n 1100 mensen een enorm gat in de straat in Beieren hebben laten maken. Als ik daarover kom vertellen zijn het langere verhalen waarbij je ook echt 'de kracht van een goed verhaal' gaat voelen (en daar komt meer bij kijken dan alleen maar leuk kunnen vertellen): info@verhalenbouw.nl

Veel plezier op deze site en wie weet tot in het echt,

Leon

P.S.,

Mocht je dat liedje dat ik met de voeten in de Somme zit te maken, willen horen, dan is er op deze pagina ergens een weg daarheen te vinden.