Het lot van Loterijman

Unitas 1918

Dit had hem kunnen zijn. Echt. Onze vergeten man zat bij studentenvereniging Unitas in Utrecht in 1918. En dit is een foto van Unitas in dat jaar. Hij had zwart haar, was Jood. Was de braafste niet. Er is een senaatsvergadering over hem geweest omdat hij een vechtpartij veroorzaakt had. Maar dit had zo erg Arnold Loterijman kunnen zijn... dat ik bij deze stel dat hij het is. Hij kijkt ons dwars door de tijd aan, met lichtjes in de ogen.

HET LOT VAN LOTERIJMAN

In 1959 is een veroordeelde Duitse oorlogsmisdadiger (die Nederland nooit meer in mocht) stiekem de grens overgestoken en naar Baarn gekomen om een schat op te graven die hij op 4 mei 1945 in het Baarnse Bos begraven had. Maar hij kon zijn oorlogsbuit niet meer vinden omdat de drie bomen die hij bij het verstoppen als referentie had gebruikt weg waren. In 1960 heeft de Nederlandse regering gezocht. En niks gevonden. Drie ministeries werkten daarna samen en gaven de oorlogsmisdadiger een tijdelijke verblijfsvergunning om het aan te komen wijzen. Maar hij kwam niet opdagen. Einde verhaal.

Leon in het bos


In 2016 ging ik als gastconservator van het Nationaal Militair Museum op zoek naar de ware toedracht. En vond van alles. Onder andere een vergeten moord. Op de ondergedoken Joodse tandarts Arnold / Aäron Loterijman.


Voor hem hebben we een gedenksteen gecrowdfund die op 25 april 2018 geplaatst zal worden op de plek van de moord. Meer informatie over dit hele verhalenbouw-project staat hier.

‘Het lot van Loterijman’ is een spannend en ontroerend verhaal waarbij, op z'n Mondo Leones alle middelen gebruikt die mij ter beschikking staan. In dit geval zijn dat film, foto’s, muziek en een peloton van de genie. De muziek, waaronder de liedjes ‘21’ en ‘Stil is de wind’, zorgen er voor dat het verhaal door de tijd heen komt en verdwenen mensen weer enigszins gaan leven. En het peloton van de genie zorgt er voor dat we voor eens en voor altijd zeker weten of er nou nog iets begraven ligt in het Baarnse Bos of niet.


Zij hebben namelijk, samen met de scouts van scoutinggroep Ernst van Kempen, het stuk bos waar het drama zich afspeelde uitgekamd.