Volti Lento

Volti Lento

Volti Lento is de naam van een bijzonder plan, dat eind 2015 van de gemeente Utrecht geen kans heeft gekregen omdat ze er in het bestemmingsplan geen mogelijkheid voor hebben gegeven. Terwijl mij lijkt dat een dergelijk plan eerst een brede discussie verdient omdat mensen moeten wennen aan het idee. Daarna kan het, als er geen draagvlak voor is, niet door gaan. Uiteraard. Maar ik geloof beslist dat het aan een breed levende behoefte zou kunnen voorzien.

Volti Lento is een niet bestaande muziekterm. Het is een variatie op Volti Subito:

VS

Hier als VS volti geschreven. Volti Subito betekent 'Sla snel de bladzijde om'. Volti Lento dientengevolge 'Sla langzaam de bladzijde om'.

Daarnaast knipoogt Volti Lento natuurlijk naar:

Op de muur van het oude podium

De ex-poptempel aan de Oude Gracht in Utrecht.

Samen met Noordzeearchitecten en Kars advies had ik een plan ontwikkeld om er een plek voor persoonlijk afscheid van te maken.

J & E

Foto van mijn lief als meisje en haar broertje op de slaapkamermuur van mijn schoonmoeder


Voortgekomen uit verlangen. Na een vreselijk onpersoonlijke crematie. Hoe doe je dat nou? Waar zou je nu op een waardige en persoonlijke manier afscheid kunnen nemen van een dierbare? Ik wil niet zijn bij de autoboulevard, niet in een leeggelopen kerk. Maar waar dan?

Volti Lento had die plek kunnen zijn. Midden in het hart van Utrecht, in een complex dat al honderden jaren een bijzondere relatie had met de zin van het leven. Het was tenslotte eeuwen een klooster en eeuwen een weeshuis.

Tivoli

Knooken

Er liggen nog steeds skeletten onder de dansvloer van Tivoli.

Nog even en dan wordt de voetstap uitgewist door de zee

Het moest (als het aan ons ligt, trouwens Spinvis zei: Utrecht verdient zo'n plek) een plek worden waar je de tijd krijgt. Waar je ook kon overnachten (er zou een hotel bij komen) en eten en proosten op het leven. Maar ook de kist voor opa kon timmeren met je kinderen. Waar een museum van gewone mensen kwam. Waar je met een bootje aan kon komen. En waar inderdaad gecremeerd kon worden.

Doorsnede

Ik weet het, het is even wennen. Maar had het niet prachtig (voor zover dat kan) kunnen zijn? Een unicum.