Lopende projecten: Baarn

De steen is af

De gedenksteen voor de vermoorde en vervolgens vergeten man: Arnold / Aäron Loterijman.

Deze steen is gecrowdfund. Mensen hebben geld gegeven bij voorstellingen. Sommige mensen hebben (voor 100 euro per stuk) letters gedoneerd.

De eerste A heb ik 'gezegd', de L is geschonken door Jean-Marc van Tol, de T door Iris Tromp. De tweede A kwam van Peter Frey. De derde A van de familie Awater-Afman, De R en de N van Raimond Giard. De E door mevrouw Stolwijk. De L van Edward de Vries Lentsch. De Historische Kring Baerne doneerde een willekeurige letter, de familie Van der Veegt-Visser de laatste 5.

Ik heb hiervoor een speciale rekening geopend: NL85 RABO 0317 3845 62 tnv L. Giesen te Utrecht

De teller staat nu (8 mei) op 2976,20 euro.

Daarmee zijn we er!

Zeker ook nu de burgemeester van Baarn toegezegd heeft dat de gemeente Baarn garant zorg zal dragen voor de plaatsing. Die zal zijn op 25 april 2018.

In het bos

Het hele project van de steen komt voort uit mijn gastconservatorschap van het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. Terwijl ik op onderzoek ging naar de ware toedracht van een zoekaktie naar een schat die de Nederlandse regering heeft gedaan in 1960 in het Baarnse Bos vond ik een vergeten moord.

Niks in het bos, of in Baarn, herinnert aan deze moord. Met de steen proberen we daar verandering in te brengen. Ook probeer ik met liedjes en verhalen deze 'doodgezwegen' man: Arnold / Aäron Loterijman weer een beetje 'tot leven te zingen'.

Bij het kruis van van Kempen

In juli 2016 hebben we met een peloton van de genie (geholpen door scoutinggroep Ernst van Kempen) gezocht naar sporen van de moord en de door de moordenaar begraven schat. Zie voor meer informatie verhaal.

Op de voorgrond zie het kruis dat hoort bij het gedenkteken voor (de in Baarn in elk geval redelijk bekende moord op) de jonge verzetsman Ernst van Kempen. Zoals gezegd herinnert er aan de andere moord, die op Arnold / Aäron Loterijman, niks. Dat moet ongeveer daar waar de man met de detector over zijn schouder staat zijn geweest.

Ik zoek nog informatie over deze Arnold / Aäron Loterijman. Wie kan mij helpen? Ieder snippertje is welkom. Maar dan bedoel ik niet dat je, hoe goed bedoeld ook, nog een keer internet afstruint. Dat is inmiddels door verschillende mensen uitgebreid gebeurd. Ik bedoel meer dingen als oude foto's of informatie uit eerste of tweede hand.