Veelzeggend

Krantenartikel

Ik geloof dat details veelzeggend kunnen zijn. Dat is eigenlijk de Mondo Leone filosofie. Goed kijken, stilstaan bij dingen die je opvallen en als er 'iets mee is'... er achteraangaan.

Neem de uitspraak van Erik Mesie in dit krantenartikel (waarin ook yours truly figureert), over Level 42

Level 42 heeft ook nog maar één origineel lid; Mark King. Wat dat betreft bevind ik me in goed gezelschap.

Dat heb ik even uitgezocht. Wat de journalist natuurlijk had moeten doen. Maar die uitspraak is echt veelzeggend. Niet omdat hij zo goed klopt. Hahaha. Integendeel.

Naast Mark King is ook Mike Lindup nu van de partij, de toetsenist van het eerste uur die speelt en zingt op de bekende hits. Dus Level 42 heeft op dit moment twéé originele leden.

Eigenlijk is dit al genoeg, maar we gaan door.

Belangrijk verschil:

Mark King heeft (naar eigen zeggen) de naam Level 42 verzonnen. Erik niet (ook niet naar eigen zeggen, dat lukt zelfs hem niet want) Toontje Lager heette al zo toen hij er in kwam. Erik Mesie is dus met geen mogelijkheid geestelijk eigenaar van de naam, in tegenstelling tot Mark King. 

Belangrijk verschil:

De originele band Level 42 bestond helemaal in het begin uit 4 personen, King, Lindup en de broertjes Gould (drum en gitaar) die er allebei uitgestapt* zijn, waarna King en Lindup lang geleden al met allerlei andere leden doorgingen. De twee originele leden die nu nog in Level 42 zitten waren de kern. Erik was dat niet. 

*Als je er uitstapt terwijl de band niet om jou draaide en de band gaat door dan kun jij geen aanspraak meer maken op de naam. Ok. Maar dat is hier niet aan de hand. Toontje Lager is als band door de leden opgeheven in 1985. Erik heeft de naam nu, terwijl niemand dat wist, dus stiekem, als merk geclaimd.

Belangrijk verschil:

Mark King schreef (mee) aan alle grote hits. Erik aan geen enkel Toontje Lager liedje (ok... behalve 'Bruine ogen - of is het blauw?' van de LP 'Even Goede Vrienden', kent niemand, maar ik weet het omdat ik er op meespeelde). 

Belangrijk verschil:

Mark King leverde meerdere karakteristieke elementen aan Level 42 geluid: Het unieke basgeluid en spel, composities en zijn stem. Een veelvoud van Erik want die leverde alleen de stem, en dan ook nog alleen maar het geluid, want de melodieën en de teksten heeft hij niet zelf gemaakt. 

Ok... Erik en Mark waren allebei het gezicht. Maar als het je daarom gaat zou ik niet Mark King nemen. 

Ik geloof dat je gerust kunt stellen dat meneer Mesie in deze vergelijking een veel te grote broek aantrekt. Net zoals hij met Toontje Lager doet.

 

Ik heb dit op deze plek op de site gezet omdat ik geen zin heb om te zeuren. Maar dit is te veelzeggend om er geen aandacht aan te besteden. Ik moest het even kwijt. Ook al is de slogan van IKEA: Aandacht maakt alles mooier. Hahaha. Bedankt dat je het gelezen hebt.

 

Als je wil... heb ik nog een laatste ding, maar dat is een reactie op iets dat in het artikel staat: Erik voert als argument aan dat hij ons allemaal gepolst heeft voor een reünie (op de radio heeft hij kennelijk gezegd dat hij ons gebeld heeft, dat is niet waar, hij stuurde een email). Niemand vond dat een goed idee. Ik in mijn geval omdat ik tegen reünies voor geld ben. Dat vind ik een treurig soort van zakkenvullen en zonde van de herinnering. 60-ers die pubermuziek staan te maken. Bluh. We moeten vooruit, niet achteruit.

Toontje Lager was een band. Als de bandleden tegen zijn, dan is de band tegen. Dan heb jij niet het morele recht om dat in je eentje onder die bandnaam te doen. Erik Mesie en de Stiekeme Dansers voor geld. Had ik prima gevonden. Dat is precies wat het is. Toontje Lager niet.