Gelijk OverstekenIn het Hoofdgebouw van het Instituut voor Verwondering pas ik 'gelijk oversteken' ook toe. Dan betalen mensen voor een optreden van een uur wat zij zelf krijgen voor een uur van hun tijd. Gemeten naar modaal. Dat is iets meer dan 14 euro netto per uur. Deze persoon verdiende dus iets meer. En ik ook. Ik leg het hier onder uit.


Een 'loonzakje' na een optreden in het Hoofdgebouw van het Instituut voor Verwondering (na afloop krijgt iedereen een loonzakje waar anoniem - of met een boodschap zoals hierboven - het geld in kan ) 

Het bestedingsplafond van een advocaat...


Mijn advocaten wezen een keer naar dit plafond en zeiden: Ja en sommige mensen zeggen dan 'Dat mag ik dus allemaal betalen'. Maar dat kunnen we gerust tegen jou zeggen, want jij betaalt toch niks. Hahaha.

Dit plafond zie je ook in de documentaire 'Het goud van de Krim'. Zij zijn namelijk de advocaten van Oekraïne. In de zaak over de vraag waar het goud van Krim-musea na de tentoonstelling in het Allard Pierson museum in Amsterdam aan teruggegeven moet worden nu de Krim geannexeerd is door Rusland.


Het plafond bij de advocaten die me - no cure no pay - bijstonden bij het schatgraafavontuur.

Is heel anders dan dat van iemand die als artiest op de Parade staat...


Op De Parade staan de artiesten op eigen risico. 0 Mensen in de tent is 0 euro verdiend. 

In Berlijn - waar De Parade (die daar 'Boulevard of Broken Dreams heette) totaal mislukte, was op de tweede dag dat ik er was de toegang tot het terrein gratis gemaakt en heb ik voor niks gespeeld voor het voltallige publiek (dat op het terrein was): 16 man. 

Een meisje kwam na afloop naar me toe en gaf me 1 euro.


Het dak van de tent 'De Blauwe Hemel' op De Parade

En dat is - hopelijk - weer heel anders dan dat van een dakloze...


Na De Parade in Berlijn gingen alle artiesten met verlies naar huis. 

Tijdens de lockdowns konden veel artiesten gewoon niet werken en hebben dus niks verdiend. 

Mondo Leone heeft 2020 overleefd door de Quarantaine Club op te richten én door de Moby Dick Leesclub op te starten. De derde keer (in 2022) dat de Moby Dick Leesclub 'liep' betaalde men ook naar vermogen. Dus sommige mensen hebben gewoon twee keer de gemiddelde prijs betaald.De draagkrachten van mensen zijn niet gelijk. Waarom zouden ze dan allemaal precies hetzelfde bedrag voor een verhaal of voorstelling moeten betalen? Terwijl dat voor de een relatief véél meer is dan de ander. Want eigenlijk is een kaartje met een vaste prijs, voor een dakloze altijd oneindig veel duurder dan voor een advocaat. Terwijl de dakloze het misschien veel harder nodig heeft. Dat is gewoon niet eerlijk. En zeker in tijden als deze, met koopkrachtdaling en inflatie wil ik het op een - voor iedereen - faire manier doen.

Mondo Leone en Het Instituut voor Verwondering doen dingen nou eenmaal anders.

Vandaar dat ik tot het volgende idee ben gekomen om onze wederzijdse waardering uit te drukken. Het heet: 'Gelijk oversteken'.

De prijs voor een uur van 'mijn tijd' is de prijs van een uur van jouw tijd. Dus mijn uurprijs is jouw netto uurloon.

Kort gezegd: De duur is een uur en de prijs ook.

Men betaalt zodoende naar vermogen. Dus niet zomaar iets als 'wat je het waard vindt'. Dat doe je bij de loodgieter ook niet.

Gemeten naar modaal.En 2500 gedeeld door 174 is 14,37. Laten we uitgaan van 14,50 euro per uur.

Dat is ook een faire gemiddelde prijs per persoon voor een Mondo Leone optreden van een uur. Toch?

Betaal dus wat je in jouw eigen ogen hoort te betalen, als je Mondo Leone op waarde schat, rondom 14,50 euro als fair gemiddelde. Op deze manier is het het allereerlijkst. Studenten en kunstenaars betalen minder dan advocaten en profvoetballers. Maar naar verhouding is het gelijk.

Ik zal niemand controleren. Ik vertrouw op de solidariteit. En dit is gewoon een goed idee.