Wat is de Moby Dick Leesclub?


De Moby Dick Leesclub is de naam voor een heel bijzonder en spannend project. Waarom 'Moby Dick' zal blijken als je meedoet. Het is beslist geen gewone leesclub.

Ik neem deze geheime club mensen mee op de zoektocht waar ik op dit moment mee bezig ben. We gaan op zoek naar iets waar de Franse en Duitse politie tevergeefs naar hebben gezocht in 1991. Dit is een ontbrekend stukje puzzel in een van de meest geruchtmakendste (en bovendien nooit helemaal opgeloste) moordzaken van na de oorlog. Een audiotape moet begraven liggen in een bos ten noorden van Parijs, waarschijnlijk samen met het moordwapen. 

De vrouw (een ex-terroriste) die het zelf in 1977 verstopt heeft, heeft mij verteld wat ze zich herinnert van de route. Maar het bos is veranderd en volgens mij zit er een fout in haar herinnering. Ik denk te weten waar. Ik zal je dat allemaal heel precies gaan uitleggen. En vervolgens heel precies aanwijzen waar volgens mij gezocht moet worden.

Ja dit klinkt misschien allemaal verzonnen, maar niks is minder waar. Mondo Leone doet - zoals je weet - niet aan fictie. Ik ben verhoord door de Duitse politie (in de persoon van Erster Kriminal Hauptkommisar Helmut Hause van het Bundeskriminalamt) en geloof maar dat die geen zin heeft in spelletjes of fantasieën. En zij nemen mijn theorie heel serieus. 

Ik heb het verhaal MEMORY gedoopt. Hier is een trailer.


En dan nog een tipje van de sluier: De manier van vertellen is werkelijk uniek. In vier parallelle lijnen ontvouwt het avontuur zich dag voor dag. 

Iedere dag komt er een blokje bij op het geheime deel van de Mondo Leone site. Een deel waar Moby Dick Leesclubbers alleen op kunnen nadat zij zelf het dagelijks wisselende wachtwoord hebben gedecodeerd. Dat gecodeerde wachtwoord staat in een email die zij die dag van mij hebt gekregen. Het begint op 4 september en bouwt op naar 19 oktober. Daarna blijft alles nog een maand toegankelijk voor de leden van deze exclusieve club. Op 19 november verdwijnt alles weer.

Ik weet dat ik goed kan vertellen. En dit is mijn grootste en belangrijker: beste bouwwerk. Een wereld op zich waarbij je zelf kunt bepalen hoe diep je het verhaal in gaat. Mijn oude filmdocent (die vorig jaar bij de test-run meedeed) zei hierover:

Hulde voor je in alle opzichten meeslepende verteltrant, je hebt me helemaal mee de diepte in gesleurd van je veellagige avontuur. Paul 

Op de zestiende dag ziet het geheime deel er zo uit:

Achter ieder blokje bevinden zich dus stukken verhaal.

De belangrijkste verhaallijn, mijn zoektocht, wordt verteld in filmpjes die iedere dag maximaal 5 minuten duren. Als je ze opspaart tot in het weekend kost het je per week dus een half uurtje. Beetje zoals een Netflix-serie. Maar veel en veel rijker en dieper. En... anders dan bij welke serie dan ook: Het verhaal is nog niet helemaal uit. Er komt een nieuwe zoekactie terwijl het verhaal loopt. En als die raak is komen wij op het journaal.

Lid worden kost 50 euro.

Maak die 50 euro over naar NL 79 RABO 0394 5702 86 tnv LJGP Giesen en stuur een email naar mobydick@mondoleone.nl waarin je me vertelt dat je dat gedaan hebt en waarin je een deel van je rekeningnummer vermeldt zodat ik weet dat jij het bent.