#20 SPOREN

Sporen

Verhalenjagers volgen sporen. Sporen kunnen van alles zijn. Beelden, geluiden, woorden en nog veel meer. Sommige sporen zijn niet bedoeld om opgemerkt te worden. Zoals die telefoons op de bedden in mijn vorige verhaal. Sommige sporen worden willens en wetens achtergelaten.

Dit soort sporen zoeken en al dan niet volgen is een goede oefening voor beginnende verwonderlingen. Ze zijn bewust achtergelaten, ze verstoppen zich niet. Er zit soms bijna niks en soms een hele wereld achter. Laatst ben ik er weer een tijdje mee bezig geweest, want ook een dino op verwondergebied kan dit blijven doen. In Parijs. Waar ik deze fotootjes gemaakt heb. Waar iemand dus kennelijk blaadjes op een regenpijp plakt.

Bord

Bord

Of verkeersborden verandert. Een aantal van deze 'urban interventions' vind ik beslist stom of lelijk, maar andere zijn weer mooi of ontroerend. In mijn ogen. De vraag is natuurlijk wat ze zijn in jouw ogen.

Maar wel zelf gaan zoeken hè?

Grrr

Maar hoe je het ook bekijkt, hoe je de beelden ook 'leest', hier bloedt van alles door elkaar. Ook deze straten zijn als de wereld. Dit zou je kunnen zien als pure 'pop-cultuur', een kakelbonte mix tussen kunst, commercie, verfraaiing, vandalisme, agressie en verzoening, egoïsme en groepsgedrag. Net zoals bijvoorbeeld popmuziek.

Muur

Bart

Iemand plakt een vliegende zwarte Bart Simpson zonder gezicht op een muur. Geen idee waarom (dan zal het wel kunst zijn). Daaronder zit weer iets geplakt.

Muur

Bloemding

Hier weer zo'n ding. Er staat: In geval van liefde op het eerste gezicht, breek het glas'. Er achter heeft denk ik een bloemetje in gezeten. Dat is dan weer geen kunst, want er is een duidelijk waarom. Het is reclame. Lajoiedesfleurs.fr staat er onder. Dit blijkt weer een initiatief te zijn van l'Office Hollandais des fleurs. Nederlands. Nou zeg.

Mickey's

Mickey's

Allemaal mensen met Mickey-bril. Volgens mij stond er 'ANONYMOUSE'. En weer wordt er aangehaakt. Met deze toch eigenlijk echt wel leuke actie.

Bloemending

Guerilla marketing meets random act of kindness. Is dit goed? Is dit slecht? Volgende week werk ik mee aan een creativiteitstraining voor mensen van Nationale Nederlanden. Het is de bedoeling dat die Nationale Nederlanders daarna de straat op gaan en iets gaan doen. Ik ben er voor. Ik geloof dat we van elkaar kunnen leren. Maar een paar dagen geleden had ik een felle discussie met een dierbare vriend. Een kunstenaar. Maar een uit een andere tijd lijkt het wel. Hij is daadwerkelijk zo'n 10 jaar ouder, maar dat zou het verschil niet hoeven te zijn.

In elk geval vond hij dat ik dat niet mag doen. Dat ik naïef ben en een bedrijf alleen geïnteresseerd is in geld en macht en dat je daar als kunstenaar ver van moet blijven. Tenminste ik geloof dat hij dat vindt. We moeten de halve ruzie nog bijleggen. Ook van het feit dat bedrijven mij en mijn verhalen willen gebruiken bij leiderschapstrainigen en dat ik daar aan mee wil werken werd hij bepaald niet goed.

Maar... Wat als mijn boodschap aan een bedrijf er een is van barmhartigheid, nieuwsgierigheid en op zoek gaan naar persoonlijke groei? Kan dat slecht zijn? Ik denk het niet. Dit waren wat gedachtes bij een rood papieren bakje waar een bloem uit is gepakt. In Parijs.

Safe

Tekens aan de wand. Er zitten werelden achter. Ik had ook achter een ander spoor aan kunnen gaan. Die mannetjes zonder gezicht. Ik ben er toch even ingedoken en ik weet inmiddels in elk geval wel wat het andere zwarte mannetje zonder gezicht oorspronkelijk is:

Astro boy

Astro boy. Ik had ook hier langer bij stil kunnen staan. Of dit:

Parijs

Of dit:

Space invader

Maar dat heb ik al eens gedaan.