Blokhut


Aha! Je hebt op de foto geklikt. Heel goed.

Het knutselpaleis op de foto is trouwens niet zomaar een schuurtje of blokhut. Dit bouwwerkje staat op het landgoed waar Antoine de Saint-Exupéry, de schrijver van Le Petit Prince, woonde. Dacht ik. Maar het blijkt familie van hem te zijn.


Antoine de Saint-Exupéry is in de Tweede Wereldoorlog met zijn vliegtuig verdwenen - dat soort dingen vind ik nou interessant, Mondo Leone is dan ook met verschillende zoektochten bezig geweest (naar een schat en nóg een schat - maar mijn schatten zijn verhalen) - en zijn vliegtuig is in 2000 waarschijnlijk gevonden.

En ik heb dan wel een foto gemaakt van het landgoed (dat niet het landgoed is dat ik dacht), maar eigenlijk blijf ik over het algemeen meer 'hangen' aan details, zoals dit... gezien op weg naar dat landgoed:


Of dit, ongeveer tegenover het schuurtje, als ik me goed herinner:


Niet alles hoeft nut te hebben.

Het is tot een tweede natuur geworden om stil te staan bij dingen die me opvallen. En als iets me fascineert of ontroert dan ga ik daar achteraan. Op avontuur. Of dat nut heeft is uiteraard (ook) de vraag. Dat weet je van tevoren niet. Het Instituut voor Verwondering zegt: Avontuur moet kunnen mislukken, dat is essentieel. Anders is het geen avontuur maar een georganiseerde reis.

Dus als jij nog nooit iets gedaan hebt dat mislukt is, ben je waarschijnlijk heel weinig echt op avontuur geweest.


Nog even door over blokhutten: Ikzelf heb ook een blokhut. In mijn werkruimte. Hier maak ik opnames. Aan de muur heb ik een soort gereedschapswand / zelfportret in spullen gemaakt. Rechts zie je het boek over een held van me: Pete Conrad, de derde man op de maan... oftewel de eerste vergeten astronaut, want in tegenstelling tot Neil Armstrong of Buzz Aldrin weet niemand wie hij is of was. Of wat zijn eerste woorden op de maan waren (Whooopee... man, that may have been a small one for Neil but it's a long one for me).

De Mondo Leone site is berucht omdat je er zo goed verdwalen kan. Probeer deze link maar eens: Waarom maak je daar geen foto van?