De gitaar en de schopFoto: Angeliek de Jonge

Met de gitaar en de schop, mijn twee instrumenten om mee onder het oppervlak te komen. 

Waarbij ik aanmerkelijk beter ben met de gitaar dan met de schop. Gelukkig maar, want het gaat mij altijd om het verhaal. En verhalen kunnen heel waardevol zijn. Ik ben een 'eerste persoon' verteller. Niet per sé een eerste persoon graver.


In het serieuze graafwerk zijn weer andere partijen heel goed.


Maar ook al zijn mijn schatten verhalen, inmiddels weet ik door schade en schande wel het een en ander van hoe dat in de praktijk gaat als je ergens wil zoeken of een gat wil graven. Of een stuk bos schoon wil maken en door een peloton van de genie wil laten doorzoeken. Om maar iets te noemen. Of hoe je een gemeente zo ver krijgt dat ik de straat mag open breken. En daar wil ik best over vertellen.

Naar aanleiding van het Kleine College Schatgraven dat op 5 februari 2023 in het Hoofdgebouw van het Instituut voor Verwondering, verscheen er een artikel in AD / UN.