TyfoonOp 4 juni mag ik de speciale gast zijn van Harmonieorkest De Bazuin. In de grote zaal van Vredenburg. Zij gaan mij en een aantal Mondo Leone filmpjes begeleiden. Waaronder het verhaal achter het prachtige bigband-achtige akkoord dat de meest gebruikte Amerikaanse treintoeter, de K5LA, maakt.

Naar aanleiding van dat verhaal heb ik een paar jaar geleden van iemand uit het publiek een Nederlandse treintoeter gekregen:

Tyfoontoeter


Hij doet het nog. Het is een zogenaamde 'Tyfoon'. De lage van de twee-tonige Nederlandse Tyfoon-treintoeters.

Nou hoor ik in Nederland, in tegenstelling tot Amerika waar ze de godganse dag - en nacht - in de verte klinken, eigenlijk bijna nooit een trein toeteren. 

Behalve bij mij thuis. 

Ik woon in Utrecht, niet al te ver van CS, in de buurt van het spoor. Ik had begrepen dat treinen in Nederland niet overal zomaar mogen toeteren (tenzij er gevaar is natuurlijk), maar dat ze wel moeten controleren of de toeters goed werken. Dus ik dacht dat ik in de buurt van een treintoeteruitprobeerplaats woonde. En was benieuwd of dat klopte. Zou ik wel grappig vinden. Zeker ook in combinatie met het verhaal van die Amerikaanse treintoeters. Klein Amerika. Bij mij thuis klinken wel toeters.

Dus vroeg ik aan de leden van Club Mondo Leone (als je ook lid wil worden stuur een mail naar: club@mondoleone.nl) of zij een machinist waren of kenden, omdat ik een vraag over treintoeters had. Erg grappig, veel mensen kenden machinisten. En vroegen machinisten (hohoho, wij zeggen niet toeter maar Tyfoon, maar wat is de vraag?) om mij te mailen. 

En ik heb het antwoord.

In Nederland moeten de Tyfoons iedere dag gecontroleerd worden. Machinisten hebben een app waarop zij kunnen zien of die dag de Tyfoons al gecontroleerd zijn. De Tyfoons mogen alleen buiten de bebouwde kom en tussen 08:00 en 19:00 uur gecontroleerd worden.

Hahaha. Ik woon binnen de bebouwde kom.


Maar... zei een machinist. Het komt ook voor dat als je in het donker in de cabine stapt, je per ongeluk op het Tyfoon-aandrijf-pedaal trapt (de machinist: dat kreng zit vlakbij je voeten): TOEOEOEOEOET!

Ik zei al dat ik bij het spoor woon, en hier is inderdaad een treinenopstelplaats. Geen uitprobeerplaats dus. Integendeel.

Gisteren kwam ik met de trein terug uit Venlo in Utrecht en ik heb even een praatje gemaakt met de machinist, die buiten stond te wachten. Klopt, zei hij. Ook dat per ongeluk er op trappen. Ik kon even de cabine in en hij heeft me ook de pedalen laten zien. Een voor de hoge en een voor de lage Tyfoon. Vlak bij elkaar. 

Is toch leuk. Klein Amerika, maar dan anders.

Een zoektocht is een zoektocht. Je weet nooit wat je gaat vinden.

En als je niet bereid bent niks, of in dit geval 'ongelukkige misstappen', te vinden moet je er niet aan beginnen.

Tyfoons op de trein


Tyfoons in het wild