Echte Reis


Dit was mijn domein de afgelopen 10 dagen.

Een andere wereld.

Waarin ik de mensen meenam op een 'verticale reis'.

Mijn tekst was:

Welkom op de eindbestemming van 'het leukste reisje van Nederland'. En de eindbestemming is het leukste reisje dat er is... en dat is? Een verticale reis. Wat is een verticale reis? Dat is een reis die je maakt terwijl je op je plek blijft maar waarbij je toch even helemaal ergens anders terecht komt. Bij deze trip ben ik jullie reisleider. Ik ga jullie meenemen naar 'hogere sferen'. Naar een ander niveau. Naar boven, waar nu de zonsverduistering te zien is. En daarvoor gaan we eerst een stukje met een... raket.


Het is toch wel opvallend dat je de astronauten nooit zo veel hoort zeggen over de maan, of de zon, of de sterren. Ze hebben het voornamelijk over de aarde.


En weet je wat ze dan zeggen? Dat het zo ontroerend is om te zien, vanuit de ruimte... dat de grenzen er niet zijn. De grenzen tussen landen. Die bestaan helemaal niet. Niet wat de aarde betreft. Die hebben wij zelf gemaakt. Die zitten in ons hoofd.

Maar daarvoor hoef je de aarde helemaal niet af hè? Omdat te zien?

Alle gebaande paden, vakjes, hokjes, muren en bubbels. Allemaal zelf gemaakt. En als wij die grenzen zelf gemaakt hebben, dan kunnen wij er ook zelf overheen. Of ze uitgummen.

Nieuwe inzichten opdoen begint met daarvoor open te staan. Bereid zijn over denkbeeldige grenzen heen te gaan. En dat is cultuur hé? Des te rijker de cultuur, des te meer nieuwe inzichten je kunt en mag opdoen van de wereld om je heen. En wil en doet, want cultuur zit ook in jou.

En dat is weer reizen.

Want bij een echte reis verander je niet alleen van uitzicht, maar ook van inzicht.

Anders ben je eigenlijk gebleven waar je al was. In je eigen cirkel.

En dat begint met kijken.

En een verticale reis, is een reis die je maakt in je hoofd. Waarbij je uiteindelijk ergens terecht komt waar je nog nooit was geweest. Bij een ongewone gedachte, verfrissend en nieuw voor jou.


Waar je niet terecht bent gekomen met een raket, ver van huis, met vlammen en vuur. Nee. Maar door je open te stellen voor cultuur.

Er was ook een school met 200 kinderen in het spoorwegmuseum. Streng gereformeerd, uit Capelle aan den IJssel. Die kinderen stonden al klaar bij de Afrikaanse dans, om mee te dansen, toen de leraren ze weghaalden. Mocht niet. Ze mochten ook niet bij mij naar binnen. Dat bedoel ik.