De tweede vergeten astronautIn de BBC serie die ik onlangs zag over NASA ging het over Apollo 11, de eerste raket naar de maan, Apollo 'Houston we've got a problem' 13 en de twee Space Shuttle rampen. Geen woord over Apollo 12.

Het is niet voor niks dat ik Charles 'Pete' Conrad de eerste vergeten astronaut noem. Commandant van de Apollo 12. Derde man op de maan. Op 69 jarige leeftijd met de motor uit de bocht gevlogen en aan de gevolgen daarvan overleden. Maar wel de astronautste astronaut. Al weet niemand dat.

En nu is de tweede vergeten astronaut overleden. Alan Bean, die toen hij weer terug was op aarde alleen nog maar de maan schilderde.

Hij is ook degene die bedacht had dat het een mooi gebaar voor Pete Conrad zou zijn als er in zijn boom gekleurde lampjes kwamen.

Weer een kleurrijk iemand weg. Laten we snel nieuwe maken, worden of laten zien dat we zijn.

Ik zit trouwens de laatste tijd weer heel erg in het heelal en omstreken (vandaar ook dat ik die BBC serie met bijzondere aandacht keek). Ben op zoek naar beeldmateriaal voor de 'verticale reis' die ik ga maken als slot van 'Het leukste reisje van Nederland' een cultureel festival in het Spoorwegmuseum over een maand.

Hier zie je een beeld dat ik daarvoor in elkaar zit te knutselen.