Plaats Delict


Mijn overgetrokken tekening van de politiefoto van Willi Kulla bij het kruis van Ernst van Kempen, die door hem is doodgeschoten

Het verhalenbouw-project rondom Arnold Loterijman nadert zijn einde. Op 25 april gaat de gedenksteen die we gecrowdfund hebben onthuld worden door de burgemeester van Baarn in aanwezigheid van familie van Arnold Loterijman, mannen van de genie, scouts, researchers en andere betrokkenen of geïnteresseerden.

De gedenksteen is al opgehaald door de gemeente Baarn

Ik moet alleen nog de precieze plek aanwijzen waar hij moet komen te liggen, de plek van de moord dus.

Ik heb al een paaltje geregen van de gemeente.

Dat is nog niet zo gemakkelijk omdat de reconstructie-foto's die de politie heeft gemaakt als onderdeel van het oorlogsmisdadigerproces tegen SS'er Willi Kulla niet openbaar gemaakt mogen worden.

En omdat het bos ingrijpend veranderd is sinds de oorlog.

Maar toch moet je een eind kunnen komen met deze foto's volgens mij.

De foto's mogen niet openbaar worden uit 'bescherming van de persoonlijke levenssfeer'. Na anderhalf jaar van touwtrekken en veel vijven en zessen zag het er naar uit dat er een uitzondering gemaakt zou worden. Want van welke levenssfeer is er sprake als ik op drie manieren aan kan tonen dat Kulla al sinds 1963 dood is?

Helaas heeft het Nationaal Archief in Den Haag uiteindelijk toch 'nee' gezegd.

Het enige waar mijn vasthoudend aandringen voor gezorgd heeft is dat ik, in tegenstelling tot in het verleden, de foto's nu wel mocht overtrekken. Kopieën dan.

Die foto's zijn maar klein: 12 x 12 centimeter, dus het is een heel gepiel.

Mijn overgetrokken tekening van de politiefoto van Kulla die het graf van Loterijman aanwijst.

Verderop, rechts van de hand zie je nog een mannetje staan. Hij staat bij het kruis volgens mij. Nou dat, in combinatie met een camera met dezelfde lens en herkenbare bomen in de achtergrond zou tot een reconstructie van de plek moeten kunnen leiden.


Ik ben nu een Kulla op ware grootte (hij was 1,72) aan het knutselen.