Reis van een onwaarschijnlijke held


Foto's: Rik Suermondt

Vorige week had ik de eer de aftrap te mogen doen van de collegereeks 'narrativiteit' aan de HKU.

Eerst een korte inleiding, over hoe er een Utrechtse kabouter in mijn tuintje terecht is gekomen... en daarna het verhaalste verhaal dat ik heb: De Schat van Mondo Leone.

Voor het eerst heb ik de twaalf stappen van 'De reis van de held' van Joseph Campbell gekoppeld aan dit verhaal, waardoor het avontuur er een extra laag bij krijgt en waardoor je voelt hoe ontzettend klassiek dit verhaal eigenlijk is.

Deze 12 stappen zijn lang geleden door deze meneer Campbell benoemde 'scharnierpunten' in alle klassieke verhalen in alle culturen op aarde. Van Hollywoodfilms tot sprookjes, mythes, sagen tot De Schat van Mondo Leone. Alle goede verhalen hebben een aantal zaken gemeenschappelijk. Na een onvoorspelbare reis vol obstakels heeft de held, de protagonist, altijd iets geleerd of is gegroeid. Films waarbij dat niet zo is, zijn over het algemeen niet zo'n goede films.

Echt, al deze stappen zijn terug te vinden in mijn avontuur. Wonderlijk. Ik werd er op gewezen door mijn Verhalen Vertaal maatje Remko Sietsma. Ik was er op dat moment niet op die manier mee bezig. Ik had nog niet genoeg afstand.

Ik voelde mij toen ik er mee bezig was meer 'de gek met de schop zelf'. Een mannetje ver van huis. Dwalend door een vreemde wereld.

En verhalen beleven en vertellen zijn twee verschillende dingen. Ik doe allebei.

Ik heb nog wel tegen de studenten gezegd dat alleen mensen die daadwerkelijk een beer op de weg zijn tegengekomen en die ontmoeting overleefd hebben, dat kunnen navertellen. Op het moment zelf ben je niet met de grote lijn bezig. Die grote lijn, het verhaal dus, zie je pas als je stil kunt staan en achterom kunt kijken.

Ik heb ook voor het eerst deze foto, aan het eind van het avontuur én het verhaal, gebruikt. Ik hou er niet van om naar mezelf te kijken. Maar het is wel goed om de opluchting te laten zien.

Deze onwaarschijnlijke held heeft wel degelijk een sprongetje gemaakt. En kan het navertellen.

Ik zal het verhaal ook gaan vertellen op Het Grootste Rijnland Praktijkfestival. Is vandaag bevestigd.