Dwarsverbanden


In Utrecht staat de bovenverdieping van Twijnstraat 26 Bis te huur.

Dat viel mij op toen ik er eergisteren doorheen liep.

In Mondo's nieuwe verhaal 'Het lot van Loterijman' probeer ik de vermoorde en vergeten Arnold Loterijman aan de vergetelheid te ontrukken. Bij het zoeken naar de familie Loterijman in de archieven ontdekte ik dat zijn halfbroer Jacob op Twijnstraat 26 Bis in Utrecht woonde. En dat hij een huurder had: ene Jan Jacob Slauerhoff uit Leeuwarden. Het stond gewoon 'ploep' achter op de bevolkingsregisterkaart. Slauerhoff... De dichter!

In het enige jaar dat hij in Utrecht woonde. Zijn hospita (mevrouw Loterijman dus) zei over hem: Het is een nette jongen die hard werkt en nooit vrouwen over de vloer heeft.

Het lijkt mij mooi om een foto te maken uit Slauerhoffs raam en te laten zien dat het leven door gaat. Voor aan het eind van het Loterijman-verhaal. Er wordt weer een huurder gezocht.

Dus vroeg ik toestemming aan de eigenaren.

Die blijken in Nairobi te wonen en... Mondo Leone fan te zijn!