Verwonderzoek


In het boek 'Poëzie in Utrechtse muren' worden foto's van Luuk Huiskes voorzien van gedichten en gedachten door Ingmar Heytze.

Komende donderdag zijn zij allebei mijn gast tijdens 'Donderdag Verwonderdag' in het Hoofdgebouw van het Instituut voor Verwondering in Utrecht. Ik ga aanhaken en doordomino-en op hun beelden en ideeën. Met liedjes, filmpjes en ik weet nog niet wat.

Als je direct al wil komen (het begint om 20:30 uur en er is nog wat plek) dan moet je nu een mailtje sturen naar info@instituutvoorverwondering.nl

Ik ben vandaag op een aantal plekken gaan kijken waar de foto's gemaakt zijn.

Op zoek naar wat mij nou opvalt op zo'n plek.

Luuk Huiskes heeft deze schaduwschildering gezien.


Ik zag haar achterkant.

Dit doet mij denken aan de mooiste gebeeldhouwde billen die ik ooit heb gezien.

En ik heb weer een liedje dat daar bij past: Witte laarsjes.

Dit beeld had geen laarsjes aan:

Ik weet trouwens helemaal niet meer welk beeld dit is of was. Alleen na lang zoeken dat dit in Lissabon staat. Ik heb alleen deze twee foto's. Het is maar net waar je op let.

Ingmar dacht in zijn gedicht aan herdenken. De schaduw is namelijk van het verzetsmonument bij de dom. Hij moest steeds denken aan een oude foto die hij van dit monument kent.

Wat herdenken betreft zag ik iets kleins, maar ook groot en donkers op een zuil bij de ingang van de dom.

De zogenaamde 'Wolfsangel'. Verboden symbool in Duitsland. Zie beneden in de lijst:

Daar heb ik zijdelings mee te maken gehad. Was namelijk het symbool van 'Wehrwolf'. En iemand waarmee ik niet heel grote vrienden ben had dat voor op zijn boek gezet.

Ik zou het ook over iets heel anders kunnen hebben. Namelijk wat ik nog meer zag op die zuil:


Heel veel dode lieveheersbeestjes (en volgens mij resten van hun voorstadium). Dat doet mij weer denken aan het VARA natuurprogramma 'Vroege Vogels'. Waar ik 1 column voor geschreven heb (ze vonden heel leuk hoe ik kijk, maar niet hoe ik er over praat geloof ik) waarna ik er weer uitvloog. Hahaha.

Ik ben benieuwd naar wat het wordt komende donderdag.

Als jij dat ook bent... kom kijken. Je weet nooit wat het oplevert. Want zo gaat dat met nieuwsgierigheid en verwondering.