Enorm charisma, weinig ademsteun


Met het gordijn open

Te veel uh gezegd en te weinig ademsteun. Te weinig vakmanschap en zodoende twee sterren in de recensie van de theaterkrant. Maar gelukkig wel een enorm charisma, terwijl het plezier er van af spat, vindt Carolien Verduijn.

Dat krijg je er van als je kostte wat kost jezelf wil zijn en dingen doet, niet omdat je het kan, maar omdat je het moet. Weigeren geregisseerd te worden helpt ook niet. Niet iedereen houdt daar van. Mensen die theatraal vakmanschap willen zien bijvoorbeeld.

Sommige mensen komen naar het theater omdat ze iets knaps willen zien. Iemand die heel mooi kan zingen bijvoorbeeld. Die zijn bij mij inderdaad niet aan het goede adres.

Maar dat wist ik al lang. Sommige mensen houden ook van Bløf.

Met een aantal kritiekpunten ben ik het ook gewoon eens.

Die uhs bijvoorbeeld. Maar die komen doordat het voor de eerste keer voor de echt was, terwijl er familie van Loterijman in de zaal zat. Dat is nogal spannend. Daar ga ik van uh-en. De te snel uitgesproken zin heb ik gisteren al veranderd. Dat was inderdaad niet goed en mij zelf ook opgevallen. En verder kort ik 'm in. Mijn try-outs deed ik met pauze. Maar nu, aan een stuk, moet 'ie inderdaad korter. Klopt.

Maar die ademsteun... dat verrek ik.

Dus de liefhebbers van de stemtechniek zal de man met het enorme charisma en in de rondte spattend plezier niet gaan kunnen en willen behagen.

Maar ook die zijn welkom. Natuurlijk. Het is en blijft een verhaal dat verteld moet worden. En dat veel mensen ontroerend vinden.

Recensie op papiertje

Een recensie op een stukje papier. Van Jean-Marc van Tol, tekenaar van Fokke en Sukke, die het ook niet van de liefhebbers van de fijne penseelvoering moet hebben.

Trouwens, nu schiet me ineens te binnen dat ik jaren geleden eens kritiek kreeg van een oudere man, na afloop van een Mondo Leone voorstelling. Hij zei: Het is eigenlijk heel gek met jou. Het is heel professioneel en amateuristisch tegelijk!

Hahaha.

Precies. Het gaat mij om het doel. Niet om de middelen. Ik zet gewoon alles in. Everything but the kitchen sink. Rijp en groen, goed en slecht. Exitus actas probat (lees maar via de 'doel link' wat dat betekent).

www.nmm.nl/aanmelden