We hebben A gezegd


Letterhakster en filmer zeggen samen A

Gistermiddag hebben we A gezegd. De eerste letter op het gedenkteken voor de vermoorde en vergeten man: Arnold / Aaron Loterijman.

Ja, hij heette toevallig écht Loterijman. Net zo goed als zijn moordenaar Kulla heette, Kulla betekent in het Pools (hij was een SS'er uit een deel van Duitsland dat nu Polen is) zoveel als 'kogel'. 

De steen gaat komen in het Baarnse Bos, waar hij is doodgeschoten, maar waar niks aan hem herinnert.

A

Ik heb ook een liedje gemaakt over vergeten zijn. Preciezer gezegd: 'In vergetelheid te zijn gestort'. Dat maakt verschil. Het heet 'Stil is de wind'. Als je op foto van de steen met de A klikt hoor je het. Je kunt het ook downloaden.

De letters op de steen gaan we samen zetten. Er komt te staan:

AARON LOTERIJMAN 53 JAAR 27 APRIL 1945

Je kunt letters kopen / adopteren. De eerste 'A' hebben wij gezet, dus die is weg. De 'L' en de 'T' zijn gisteren besproken. Ze kosten 100 euro per stuk. De letters worden met de hand gehakt, zoals je kunt zien (de steen blijkt keihard te zijn), dat is mooi, maar niet goedkoop. Voor die 100 euro krijg je het originele ontwerp van jouw letter.

Originele letters

Je kunt ook kleinere bijdrages doen. Uiteraard. Alles is meer dan welkom. Ik heb er een speciale rekening voor geopend, die alleen hiervoor gebruikt zal worden: NL85 RABO 0317 3845 62 tnv L. Giesen te Utrecht. We hebben ruim 3000 nodig, dus moeten nog een heel eind.

Als je meer wil weten van het hele project (en nog een liedje wil horen), moet je hier klikken.

Wil je het hele verhaal horen dan moet je naar 'Het lot van Loterijman' komen. Dat kan de komende weken in het Nationaal Militair Museum, hier staat een link.

Of in Het Huis Utrecht, op 4 mei. Klik daarvoor hier.

Gisteren had ik een voorpremiere in De Generaal in Baarn. 

Hier zie je wat reacties:

Tweet van Fokke en Sukke

Fokke en Sukke hebben de L gekocht, maar blijken zelf de 't' vergeten te zijn.

Bericht op facebook