1 euro opdracht


Poppetjen

Ik was gisteren op de open dag van de Design Academy Eindhoven, met dochterlief.

Eindhoven

Dat doet Eindhoven toch goed... designstad zijn. 

Ze krijgen kennelijk 600 aanmeldingen per jaar, uit de hele wereld, waar er 150 van aangenomen worden.

Een opdracht bij de toelating is de '1 euro opdracht'. Waarbij je voor 1 euro iets moet kopen dat volgens jou een goed ontwerp is en voor 1 euro een slecht ontwerp, wat je dan vervolgens moet toelichten. 

Ik dacht... wat zou ik doen?

Nou, ik zou een stuk ter waarde van 1 euro uit zo'n briefje van 5 scheuren:

1 euro

Dat zielloze compromisgeld. Met daarop een niet bestaande brug van niks naar nergens. Een brug die in werkelijkheid niet eens zou blijven staan, want dit ontwerp zou instorten.

En daar tegenover zou ik een stukje ter waarde van 1 euro uit een briefje van 50 gulden zetten (wel heel precies uitrekenen natuurlijk):

Zonnebloem

Hoe mooi en hoe lelijk kan geld zijn?

En misschien is dit een inkopper. Maar als dat zo is, dan toont het aan dat op dit moment politiek het wint van een goed idee. En daar wil ik iets aan doen. Zou ik zeggen als ik jong was en toelating deed. 

Maar ja, die jongere variant van mijzelf kent dat prachtige briefje van 50 misschien niet.