Eind van een tijdperk


Klooster

Ik ben gisteren naar Tilburg gegaan, zoals ik ook 17 jaar geleden heb gedaan.

Klooster

Toen ging ik hier op bezoek bij pater van der Wouw. Hij zat in dit klooster. Dat was in die tijd een rusthuis voor missionarissen van de orde van het Heilig Hart:

Heilig Hart

Pater

Ik wilde vragen of pater van der Wouw (dit is hem niet, maar een voorganger) mee wilde doen aan een documentaire die ik wilde maken. Ik herinner me de gesprekken met hem, en vooral de wonderlijke sfeer in zijn kleine sobere 'klooster-cel', nog goed.

Klooster

Hij zat aan het zuurstof, hij had TBC, maar bloeide op als hij over Papoea's sprak. Toevallig, of niet, brak op die keren buiten de zon door en lichtte de kamer op. Het was heel bijzonder om via deze breekbare man, hier in een kamertje in Tilburg, contact te maken met een andere tijd en een andere, woestere wereld.

Kerkhof

Maar pater van der Wouw wilde niet aan de film meewerken. Hij was te ziek.

Kerkhof

En drie weken later was hij dood. Het kruis in het midden van het beeld is van hem. Ik ben gisteren stiekem over het hek geklommen om de foto te maken. Het kerkhofje was dicht.

Tafelvoetbal

Het klooster is ook geen klooster meer. Er zitten nu bedrijfjes in en ik geloof ook studentenhuisvesting. Er omheen zijn woningen gebouwd.

Preken voor onkruid

Preken voor onkruid

Heilig hart

Het bloedstollende verhaal (over kunst en koppensnellers) waar ik van der Wouw over wilde spreken heb ik toen niet boven water gekregen. Het is me wel bezig blijven houden.

Maar iemand anders is wel echt verder gekomen. De Amerikaanse schrijver Carl Hoffman. En die halen wij, het trotse Instituut voor Verwondering, naar Nederland! Op 9 oktober hebben wij de primeur, in het Hoofdgebouw. De 9e zit bijna vol (het Hoofdgebouw is groot van naam, maar klein van formaat er passen zo'n 30 - 40 mensen in). De 10e doen we een extra avond. 

Mocht je nog willen komen dan kan dat nog. Het kost wel wat. 50 euro (wij betalen Hoffmans reis en verblijf en iedereen krijgt, als er genoeg mensen meedoen, een gratis boek, dat begin oktober onder de titel 'Wreed Paradijs' uitkomt in Nederland). Het zal zeker een onalledaagse en interessante ontmoeting worden. Hoffman heeft ook het dagboek van van der Wouw gevonden.

Geïnteresseerd? Stuur een mail naar info@instituutvoorverwondering.nl