's Lands wijs...


Advertentie


Deze advertentie zag ik vorige week op de deur van mijn buurman die, net zoals ik, zijn verhaal deed op een inspiratiedag voor de politie.

Buurman was van de Burton-academie, school voor ontdekkingsreizigers.

Het was een advertentie voor een ontdekkingsreis van Ernest Shackleton:

Shackleton


Shackleton die trouwens als een voorbeeld van een goede leider staat.

Juist door hoe hij handelde toen zijn grote expeditie naar de Zuidpool helemaal mis liep.  Hij heeft met een piepklein bootje een levensgevaarlijke en barre tocht gemaakt naar eiland gezeild vanwaar hij hulp kon halen voor de rest van zijn bemanning.

En pas bij zijn (geloof ik) vierde poging lukte het hem om met de hulp de gestrande bemanningsleden van de Zuidpool weg te halen.

Hoe dan ook.

Ik had  een foto van willen maken van de advertentie maar ben er niet aan toe gekomen. Dus ging ik op internet op zoek naar deze intrigerende advertentie van Ernest Shackleton, waarin hij mensen werft voor een gevaarlijke en roemloze tocht.

Shackleton's schip Endurance


Er blijkt een boel over te zeggen te zijn.

Hij duikt op allerlei plaatsen op:

Op bord
boek
Shirt

 

Maar nergens is het origineel te vinden.

Een website genaamd The Antarctic Circle looft 100 dollar uit voor degene die met het origineel aan komt zetten. In vogelvlucht is dit wat er ontdekt is door mensen die achter de 100 dollar aangingen: Hij komt voor in een boek uit 1948 over de top 100 van beste advertenties. En staat daar op nummer 1!

Boek


Maar... er is iets met de advertentie.

Deze advertentie is, zoals je ziet, niet echt uit een krant gescheurd, maar een beetje vormgegeven alsof dat zo is. Andere advertenties uit dit boek blijken wél uit kranten gescheurd te zijn. Het boek is geschreven door Julian Lewis Watkins, een Amerikaan.

Boek Watkins


En zeer waarschijnlijk is de advertentie, in elk geval zoals je hem daar ziet, door hem verzonnen.

Niet bestaande advertentie maakt echte reclame voor een boek over reclame. En dat al in 1948! Die advertentie, helemaal bovenaan, die op de deur van de buurman hing, lijkt wél uit een krant gescheurd. Maar is dat ook niet.

Die is (gescheurd en al) gemaakt door een Amerikaanse vormgever. John Hyatt. Kijk op zijn site onder 'history and exploration'.

Advertentie


Het adres in de advertentie boven 'die van Shackleton' is een adres in Los Angeles (past ook niet bij de Britse krant waar deze advertentie begin 1900 in zou hebben gestaan).

Allebei de Amerikanen hebben een foutje gemaakt. Ze schrijven 'eer' op de Amerikaanse manier: honor.

Advertentie


En een Engelsman, zoals Sir Ernest Shackleton, schrijft: honour.