Welkom


Welkom op de Mondo Leone site.

Je zou deze site kunnen zien als de digitale variant van een in elkaar geknutseld schuurtje zoals op deze foto. Met gereedschappen, handige zaken in kastjes en potjes, gevonden voorwerpen en geheime bergplaatsen.

Mocht je direct de site op willen dan moet je op de rode knoppen hierboven drukken, je gaat het vanzelf snappen. Vooral DAGBOEK is een aanrader, daar is vaak iets nieuws te vinden. Vandaar dat je er ook direct vanaf de mondoleone.nl pagina heen kunt.

Tip: als er een plaatje op de mondoleone.nl pagina staat dat je nog niet eerder gezien hebt, is er iets nieuws te vinden in het dagboek.

Als je op de geheime plekken wil komen moet je lid worden (kost niks en verplicht tot niks).


'Mondo Leone' betekent 'De wereld van Leon' en is de verzamelnaam voor mijn, Leon dus, werk.

Dit ben ik, gezien door mezelf in een vertekenend iPad-bestel-ding in een vliegveldbar.


Voor betere foto's moet je maar gaan zoeken.


Wat zaken en nieuws op een rijtje:

DOCENT NIEUWSGIERIGHEID

Al jaren ben ik van tijd tot tijd gastdocent of 'sidekick' op diverse kunstacademies. Maar eindelijk weet ik wat voor vak ik geef: Nieuwsgierigheid!

Mondo Leone en het Instituut voor Verwondering zijn vooral een pleidooi voor een houding: open en oprecht nieuwsgierig zijn. Maar dat niet alleen. Het wordt pas leuk als je je fascinaties achterna jaagt. Als je op avontuur gaat in de wereld van alledag. Dus als je ook handelt op basis van die nieuwsgierigheid.

Daar zul je op deze site ook veel voorbeelden van vinden.

DONDERDAG VERWONDERDAG

Van tijd tot tijd organiseer ik een bonte avond met gasten in het Hoofdgebouw van het Instituut voor Verwondering (in Utrecht). Er zijn er drie geweest. Mocht je hiervan op de hoogte gehouden willen dan moet je even lid worden. Zie beneden aan deze pagina.

VERHALEN VERTALEN

Samen met trainer en coach Remko Sietsma van Outing Holland heb ik iets nieuws bedacht. Het heet 'Verhalen Vertalen'. Hierbij ben ik de verteller en Remko de vertaler. Mondo Leone's verhalen openen deuren in de hoofden en harten van mensen. Samen met Remko gaan deze mensen kijken wat er achter die deuren te vinden is. Vrolijk makend, inspirerend én leerzaam.

HUISKAMEROPTREDENS

Ik speel nog steeds graag en vaak in huiskamers, ik vermeld deze optredens over het algemeen niet in het agenda gedeelte van deze site omdat ze niet vrij toegankelijk zijn. Als je geïnteresseerd bent in een inspirerend samenzijn in je eigen huiskamer: info@mondoleone.nl

HET LOT VAN LOTERIJMAN

Mondo Leone staat volgend jaar in april en mei een aantal keren in theaters. Ik zal het nieuwe verhaal: 'Het lot van Loterijman' gaan vertellen. Onder andere op 4 mei 2018 in de Kleine Komedie in Amsterdam. Meer informatie over dit hele project vind je hier.


Als je een inleiding in Mondo Leone wil hebben dan vind je die hier beneden.

Kleine Leon

Als kind, op een stoel, aan het woord

Tijdens huiskameroptreden

Nu, op een stoel, zingend en vertellend met gitaar en beeld, in dit geval over beschilderde plakjes kauwgum op de stoep in Londen - foto: Aad van Vliet

Reactie naar aanleiding van optreden: Ontroerend en klein en zo groot tegelijk!

Met de mannen van de genie

Als 'bevelvoerend documentairemaker' tussen een peloton van de genie dat voor een nieuw Mondo Leone verhaal een stuk bos uitgekamd heeft


In Mondo Leone zul je veel verwonderingen, onderzoeken en verhalen vinden.

Oeps

Verwondering: Mensen zeggen vaak dat ze vinden dat ik anders kijk. Dat weet ik niet. Ik vind dat ik gewoon kijk. Al weet ik niet hoe 'andere gewone mensen' kijken. Maar ik weet wel dat ik vaak bij dingen stil sta waar anderen aan voorbij lopen.

Naar aanleiding van Mondo Leone's Hendrix Huisje muziek-film-verhaaltje zei iemand tegen mij: 'Dat heb ik nou ook! Dat ik iets moois zie vanuit de trein. Alleen jij stapt uit en ik stap niet uit... waarom stap ik eigenlijk niet uit?'

Graven met rechtsbijstand

Onderzoek: Als mij iets opvalt... als ik een 'haakje' of een veelzeggend detail zie en daar een verhaal achter vermoed dan ga ik daar achteraan. En ik kan daarbij heel ver gaan. Liedjes- en documentairemakers weten namelijk dat verhalen zich vaak schuilhouden achter details. En ik ben allebei. Maar het meest van alles ben ik denk ik een verteller.

Laatst kreeg ik een modern compliment. Een studente van de pabo in Utrecht zei na afloop van een verhaal dat ik verteld had: ‘Het is nog nooit voorgekomen, maar ik heb anderhalf uur niet op mijn telefoon gekeken’.

Verhaal: Ik geloof dat je kunt stellen dat ik een geboren verteller ben. Al herinner ik mij mijn vroegste tijd natuurlijk niet zo goed. En duurde het na de geboorte een tijd voor ik kon praten. Maar een leerling kleuterjuf heeft wel, lang lang geleden, een observatie van mij gemaakt als vijfjarige. En toen bleek ik honderduit te vertellen. Tegen iedereen. En ademloos te luisteren als er een verhaal verteld werd. Die observatie bestaat echt, Mondo Leone doet niet aan fictie en vind je hier. En er is eigenlijk niks veranderd met het klimmen van de jaren.

Aan het woord

© Angeline Swinkels, 's-Hertogenbosch

Ik vertel graag, op mijn eigen manier (waarbij ik alle middelen gebruik die mij ter beschikking staan, zoals film en muziek) over avonturen in de wereld van alledag. De ervaring leert dat mensen dat inspirerend vinden en er vrolijk van worden. En ik hoop dan ook dat dit hen aanzet om zelf op hun beurt ook vol verwondering rond te kijken in hun dagelijkse leven en buiten de gebaande paden te gaan. Dat is namelijk echt heel leuk. Er gebeurt altijd wat.

En zo ken ik ook iemand die een keer met de trein van Utrecht naar Den Bosch is gegaan, terwijl hij daar niks te zoeken had. Hij wilde weten of bovenstaand Hendrix Huisje verhaal echt klopt. Dat klopt zeker. Links gaan zitten in de trein en dan zie je het... 10 tellen na het viaduct onder Zaltbommel.

Foto: Peter de Ronde

Op dit moment ben ik onder andere gastconservator van het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. Ik heb de vrije hand gekregen om achter verhalen te gaan.

Met de voeten in de Somme

Maar Mondo Leone is evengoed ook gewoon liedje-liedjes maken met je voeten in de Somme.

Dan nog even wat ik niet ben. Ik ben geen reguliere muzikant, geen gewone documentaire- of theatermaker en al helemaal geen klassieke schatgraver. Ook al ken ik die werelden wel van dichtbij. Ik ben al die dingen in zekere zin wel geweest.


Op deze site is van alles en nog wat te vinden.

'Mondo Leone' Zoals gezegd de Wereld van Leon en de verzamelnaam voor mijn werk. Dus daar valt ook deze site onder. Mondo Leone's handelsmerk is de vanzelfsprekende mix van verhalen, beeld en muziek waar 'miniatuurtjes' van geknutseld zijn. Vooral bedoeld om live te genieten. Als een soort eenmansbandje, maar dan heel anders. Voor informatie en boekingen (van huiskamer tot Lowlands en alles er tussen in - zoals gastlessen, lezingen of het vertellen van inspirerende verhalen): info@mondoleone.nl

'Dagboek' lijkt me duidelijk.

'Instituut voor Verwondering' is een soort experimentele kijkschool (niet te serieus hoor, het is de bedoeling dat mensen met veel plezier de wereld in te gaan kijken). Speelt zich op internet (als een soort inner circle) af en in het Hoofdgebouw van het Instituut voor Verwondering. De online kijkschool ligt nu stil (zal weer open gaan als er een verhaal 'mee te beleven is') maar heeft wel tot een aanstekelijke en inspirerende workshop geleid die ik geregeld in het land en in het bovenstaande Hoofdgebouw geef.

'Verhalenbouw' is de noemer voor grotere Mondo Leone projecten waarbij er ook daadwerkelijk zaken tot stand gebracht worden. Waarbij het gaat om woorden én daden. Hier is niks miniatuurs aan. Projecten zoals mijn gastconservatorschap bij het Nationaal Militair Museum. Of 'De Schat van Mondo Leone' waarbij we met steun van zo'n 1100 mensen een enorm gat in de straat in Beieren hebben laten maken. Als ik daarover kom vertellen zijn het langere verhalen waarbij je ook echt 'de kracht van een goed verhaal' gaat voelen (en daar komt meer bij kijken dan alleen maar leuk kunnen vertellen): info@verhalenbouw.nl

Veel plezier op deze site en wie weet tot in het echt,

Leon

En dan nog een dingetje. Mocht je Clublid zijn (geweest - of willen worden natuurlijk) en al lang niks meer van de club gehoord hebben, en dat tóch wel willen... dan is waarschijnlijk aan je voorbij gegaan dat we de club opgeschoond hebben en / of ben je vergeten je opnieuw aan te melden. Heraanmelders en nieuwelingen kunnen hier verder gaan.

En dan nog een, maar dit is het allerlaatste: mocht je dat liedje dat ik met de voeten in de Somme zit te maken, willen horen, dan is er op deze pagina ergens een weg daarheen te vinden.