Lopende projecten: Baarn

Steen met A

Op de gedenksteen moet komen te staan: AARON LOTERIJMAN 53 JAAR 27 APRIL 1945

Je kunt letters schenken. Een letter (met de hand gehakt in keihard graniet) kost 100 euro. De eerste A is weg, die heb ik 'gezegd', de L is geschonken door Jean-Marc van Tol, de T door Iris Tromp.

L en T

Net kwam de tweede A van Peter Frey. De R van Raimond Giard.

Op deze manier en door kleinere giften, die uiteraard ook zeer welkom zijn, proberen we de ruim 3000 euro te genereren die het geheel gaat kosten.

Letters

Als je een letter of cijfer doneert, krijg je het originele ontwerp van die letter of dat cijfer.

Ik heb hiervoor een speciale rekening geopend: NL85 RABO 0317 3845 62 tnv L. Giesen te Utrecht

De teller staat nu (29 april) op 1532,20 euro.

In het bos

Het hele project van de steen komt voort uit mijn gastconservatorschap van het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. Terwijl ik op onderzoek ging naar de ware toedracht van een zoekaktie naar een schat die de Nederlandse regering heeft gedaan in 1960 in het Baarnse Bos vond ik een vergeten moord. 

Niks in het bos, of in Baarn, herinnert aan deze moord. Met de steen proberen we daar verandering in te brengen. Ook probeer ik met liedjes en verhalen deze 'doodgezwegen' man: Arnold / Aäron Loterijman weer een beetje 'tot leven te zingen'.

Bij het kruis van van Kempen

In juli 2016 hebben we met een peloton van de genie (geholpen door scoutinggroep Ernst van Kempen) gezocht naar sporen van de moord en de door de moordenaar begraven schat.

Op de voorgrond zie het kruis dat hoort bij het gedenkteken voor (de in Baarn in elk geval redelijk bekende moord op) de jonge verzetsman Ernst van Kempen. Zoals gezegd herinnert er aan de andere moord, die op Arnold / Aäron Loterijman, niks. Dat moet ongeveer daar waar de man met de detector over zijn schouder staat zijn geweest.

Ik zoek nog informatie over deze Arnold / Aäron Loterijman. Wie kan mij helpen? Ieder snippertje is welkom. Maar dan bedoel ik niet dat je, hoe goed bedoeld ook, nog een keer internet afstruint. Dat is inmiddels door verschillende mensen uitgebreid gebeurd. Ik bedoel meer dingen als oude foto's of informatie uit eerste of tweede hand.