Steen

A

Dit is een kei van zo'n 250 kilo. Deens graniet. Met een A zoals je ziet.

Uiteindelijk moet daar komen te staan: AARON LOTERIJMAN 53 JAAR 27 APRIL 1945

Het wordt een gedenkteken voor een vergeten man die op de valreep van de oorlog meedogenloos doodgeschoten is in het Baarnse Bos. Een ondergedoken Joodse tandarts: Arnold / Aäron Loterijman

Hij is toevallig gevonden door de politie die in juni 1945 op zoek was naar een vermoorde jongen uit Baarn, Ernst van Kempen, die twee dagen eerder door dezelfde moordenaar is geëxecuteerd.

Hij is daarna voor een tweede keer toevallig gevonden in de archieven door mij toen ik op zoek was naar de ware toedracht omtrent een schat die die moordenaar verstopt zou hebben in datzelfde stukje Baarnse Bos.

Wij hebben A gezegd, de andere letters ga ik proberen met z'n allen gezet te krijgen.

In totaal moet ik daarvoor ruim 3000 euro mobiliseren. Voor de steen, het hakken van de letters en de plaatsing. Burgemeester en college in Baarn zijn voor, de Historische Kring Baerne is akkoord (sterker nog, ze hebben een letter gekocht), scoutinggroep Ernst van Kempen gaat het onderhoud doen, Staatsbosbeheer gaat toestemming geven.

32 Letters / cijfers, dat is zo'n 100 euro per letter.

Letters

Je kunt dus letters doneren. Voor 100 euro. Dan krijg je het originele ontwerp van die letter.

Maar kleinere bijdragen zijn uiteraard ook meer dan welkom.

Ik heb hiervoor een speciale rekening geopend die alleen hiervoor gebruikt zal worden, zodat alles transparant is.

NL85 RABO 0317 3845 62 tnv L. Giesen te Utrecht.

Mochten we over het bedrag heengaan dan gaan we proberen voor Ernst van Kempen ook een kloppende steen in het bos te leggen, want zijn leeftijd staat fout op zijn steen. Mochten we over dat bedrag heen gaan dan gaan we een plaquette laten maken die uitlegt wat er gebeurd is in dat rare stukje bos. Mochten we daar weer overheen gaan dan stop ik en geef het overgebleven geld aan scoutinggroep Ernst van Kempen. Erewoord.

Ik ben begonnen met live-crowdfunden op 10 april 2017, met een voorpremiere van 'Het lot van Loterijman' in De Generaal in Baarn.

Andere voorstellingen staan in de agenda.

580 euro in roestig kistje

Hoever we zijn zie je op de 'Lopende-projecten' overzichtspagina (een klikje terug).

De L

Een beetje vies van het roestige kistje... het briefje van Jean-Marc van Tol van Fokke en Sukke.