Docent Nieuwsgierigheid

Dat dit watervalletje er van onderen mooier uit ziet dan van boven, weet je pas zeker als je zelf bent gaan kijken.

Zo gaat dat. Weer iets meegemaakt.

DOCENT NIEUWSGIERIGHEID

Ik formuleerde het per ongeluk. Iemand (niet zo maar iemand, deze man werkt bij een reclamebureau) vroeg me: Wat voor vak geef jij eigenlijk op de kunstacademie? Waarop ik er uit floepte: Nieuwsgierigheid. Ik geef namelijk geen echt vak. Ik word meer ingezet als inspirerende gastverschijning bij het vak 'ontwerpen' of bij het seminar 'interdisciplinair samenwerken' of de collegereeks 'narrativiteit'.

Maar dat is denk ik toch echt wat ik doe. Ik probeer de nieuwsgierigheid aan te wakkeren in de studenten. Nieuwsgierigheid, de gewoonste zaak van de wereld voor kleine kinderen, maar voor pubers niet hoor. En bij grote mensen met een serieuze baan lijkt deze belangrijke eigenschap vaak helemaal weg te zijn. Die zeggen soms wel: ja dat kan mijn zoontje van drie ook en dat is misschien ook wel zo, maar zij zelf kunnen het niet meer.

En vergis je niet in het belang er van. Einstein zei: Ik heb geen speciaal talent. Ik ben slechts nieuwsgierig.

Het Instituut voor Verwondering zegt: Het gaat om je houding. Nieuwgierigheid is een zeer belangrijk onderdeel daar van. Op avontuur gaan, die nieuwsgierige neus achterna is een ander belangrijk element. Die houding is ook belangrijk bij het reizen door deze site. Veel plezier!