Achtergronden

Kistje

Tijdens de 'area search' die het peloton van de genie in stuk Baarnse Bos heeft gedaan is van alles en nog wat gevonden. Het meest symbolische is een geldkistje, vol modder. Passend bij een verhaal over een schat dat oplost in mist en leugens.

Hut

Een andere opmerkelijke zaak die gevonden is, is een enorme hut, die precies op een plek lag waar inderdaad de schat begraven had kunnen zijn. Een plek waarbij drie markante bomen in 1945 als referentie voor het terugvinden gediend konden hebben. Precies zoals de oorlogsmisdadiger zei die naar eigen zeggen de schat begraven had.

De bomen die, toen hij stiekem terugkwam om zijn schat op te graven in 1959, weg waren.

Met de mannen van de genie

Ik had trouwens, bij wijze van grapje, een T-shirt laten maken voor de zoekactie met de militairen. Ik heb het aan bij het groepsportret. Op dit shirt staat de Nederlandse militaire benaming voor iemand zoals ik:

NUKUBU

Militairen zijn dol op afkortingen, NuKuBu betekent Nutteloze Kut Burger.

Door over namen, een achtergrond-weetje:

Villa Medan

Villa Medan, het huis van het kwaad aan het eind van de oorlog, is het witte huis met het torentje. Het ligt aan de Julianalaan in Baarn. In de oorlogsmisdadiger-processtukken staat steeds: Villa Medan, Mauritslaan 11, thans Julianalaan 11. Ik begreep niet waarom dat was, totdat ik in 'De Kronieken van Baarn' dit vond:

Kronieken van Baarn

Hahaha, de naambordjes werden steeds gestolen als daad van verzet. En uiteindelijk is de naam van de straat maar veranderd.

De muziek van Stil is de wind en 21 heb ik opgenomen met hulp van een paar fantastisch muzikanten waarmee ik hoop meer te gaan doen. Nicky Hustinx heeft gedrumd, Jelte Heringa speelt piano en Merel Jonker doet in haar eentje ruim 6 violen.

Merel en Jelte

Hier zijn Merel en Jelte (die ook het strijkersarrangement gemaakt heeft) aan het werk. In de reflectie van de ruit zie nog net de rug van Erik Spanjers, die, zoals altijd, Mondo's techniek gedaan heeft.

'Stil is de wind' gaat over vergeten zijn, of beter gezegd: 'In vergetelheid gestort zijn'. Niks herinnert in Baarn aan Arnold Loterijman. Ik kon ook niet vinden waar hij, nadat op 9 juni 1945 zijn lijk was gevonden, herbegraven is. De meest waarschijnlijke plek is de Joodse begraafplaats in Amsterdam, waar hij woonde, of Utrecht, waar hij vandaan kwam. Maar daar ligt hij niet.

Op de Joodse begraafplaats in Utrecht

Op de Joodse begraafplaats in Utrecht zag ik dit. Héé! De groet van de Vulcans, uit Star Trek.

Mister Spock

Ik heb zelfs ooit een 'Instituut voor Verwondering' les-plaatje gemaakt met Mister Spock die de groet maakt. Maar deze klassieker kende ik zelf niet. Leonard Nimoy, de acteur die Spock speelt had een geintje gemaakt en dit handgebaar dat hoort bij de Cohennim, een geslacht van priesters, gebruikt als Vulcan groet.

Inmiddels weet ik wel waar de onfortuinlijke tandarts Loterijman is begraven.

Begraven in Baarn

De leeftijd klopt niet, maar hij is begraven in Baarn.

En... zijn graf is in 1960 geruimd (7e van beneden):

In 1960 geruimd

Wat eigenlijk niet mag bij Joden. 

Niemand van de Joodse gemeenschap of zijn (verre) familie wist dat hij daar lag.

Hij is weg. 

Vandaar de steen.